Staatssecretaris Albayrak bezoekt UNHCR in Geneve

Staatssecretaris Albayrak van Justitie brengt van 30 september tot en met 2 oktober een werkbezoek aan Genève, waar zij met verschillende organisaties zal spreken over haar visie op het beschermingsbeleid voor vluchtelingen, in Nederland, Europa en de regio's van herkomst. In de gesprekken staat de vraag centraal of het Gemeenschappelijke Europese Asielstelsel op de lange termijn voldoende antwoorden biedt voor de problematiek van vluchtelingenstromen en illegale immigratie, waar Europa zich mee geconfronteerd ziet. Daarnaast zal zij bespreken hoe Nederland het beste kan bijdragen aan de bescherming van individuele mensen die bescherming nodig hebben in Nederland en Europa. De staatssecretaris zal de gedachtewisselingen gebruiken in het vormen van haar beleidsnota "visie op bescherming", die zij dit najaar naar de Tweede Kamer zal sturen.

Staatssecretaris Albayrak ontmoet op woensdag 30 september de Hoge Commisaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), de heer António Guterres. Tijdens deze ontmoeting zal zij met hem van gedachten wisselen over de toekomst van het Europees asielstelsel en de invoering daarvan in Nederland. Verder zal zij met de heer Guterres spreken over de manier waarop Nederland binnen de Europese kaders wil omgaan met de opvang van vluchtelingen.

Op donderdag 1 oktober zal zij spreken met de directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), de heer William Lacy Swing. Met hem zal de staatssecretaris spreken over de samenwerking tussen Nederland en het IOM en over vrijwillige terugkeer van vreemdelingen naar hun land van herkomst.

Tot slot heeft de staatssecretaris een ontmoeting met de heer Kellenberger, president van het Internationale Rode Kruis. Ook met hem zal zij spreken over de bescherming van vluchtelingen in internationaal verband.

Noot voor redacties (