Uitsluitend positieve adviezen voor Omroep MAX

30/09/2009 13:48

Omroep MAX

Persbericht

Hilversum, 30 september 2009

Uitsluitend positieve adviezen voor Omroep MAX

Op 30 september 2009 heeft MAX opnieuw positieve adviezen ontvangen ten aanzien van de verlening van de definitieve erkenning. Het Commissariaat voor de Media, de Raad voor Cultuur en de raad van bestuur van de NPO zijn van mening dat MAX heeft waargemaakt wat de omroep 5 jaar geleden heeft beloofd. Zij adviseren de minister dan ook om MAX de definitieve erkenning te verlenen. Zij volgen daarmee het positieve advies van de visitatiecommissie in april 2009.

Het Commissariaat voor de Media concludeert dat Omroep MAX de afgelopen erkenningsperiode veel voor elkaar heeft gekregen. "MAX heeft haar missie goed vertaald naar een concreet programma-aanbod en overige verenigingsactiviteiten. MAX heeft goed samengewerkt met de andere landelijke publieke media-instellingen en de NPO. MAX draagt bij aan de doelstellingen van de NPO". Het enige kritiekpunt van het Commissariaat heeft betrekking op het niveau van governance. MAX heeft tot nu toe geen scheiding aangebracht tussen bestuur en toezicht.

De Raad voor Cultuur ziet dat MAX met zijn aanpak veel heeft bereikt. Hierdoor is de Raad positief verrast. "Het succes van en de waardering voor de programma's laten zien dat MAX in een behoefte voorziet. Zo zijn zowel de avond- als de middagprogramma's van MAX succesvol. Ook met programma's rondom thema's waar ouderen mee te maken hebben - pensioen, ziekte(kosten), AOW - weet de omroep zijn doelgroep te bereiken.

De publieke omroep als geheel is zich gaan richten op de leeftijdsgroep 20-49 jaar. MAX is vervolgens gaan doen wat de rest van de publieke omroep heeft laten liggen."

De raad van bestuur van de NPO stelt tot slot dat MAX aansluiting heeft gevonden bij de tone of voice van oudere kijkers en luisteraars die zich door de programma's van MAX vaak beter herkend en gewaardeerd voelen. Ook heeft MAX qua bereik op radio en televisie gepresteerd conform net en zenderdoelstellingen. De NPO ziet nog wel een probleem bij plaatsing van de vele MAX programma's die gaan komen.

Directeur van Omroep MAX, Jan Slagter, is opgetogen over de adviezen. "We hebben tot nu toe alleen maar positieve adviezen gekregen en dat is een zeer grote erkenning voor de inspanningen van alle medewerkers in de afgelopen jaren. We hebben gedaan wat we hebben beloofd. Uiteraard trekken we ons ook de kritiekpunten aan, bijvoorbeeld die over good governance. Wij hebben er bewust voor gekozen om in de afgelopen erkenningsperiode onze aandacht en middelen in te zetten voor het primaire proces, namelijk het maken van content. Sinds het positieve advies van de visitatiecommissie in april 2009, zijn wij hard bezig met een nieuwe organisatiestructuur vorm te geven. Voor 1 januari 2010 heeft MAX dan ook een onafhankelijke Raad van Toezicht". Jan Slagter gaat daarnaast graag het gesprek aan met de raad van bestuur over de plaatsing van de programma's. "We maken nu eenmaal programma's voor vijftigplussers, dat is onze missie en op basis daarvan zijn wij toegelaten tot dit bestel. Deze programma's moeten dan uiteraard wel een plek krijgen binnen het bestel. Maar we hebben veel mooie formats, die volgens ons alleen maar positief bijdragen aan het totaal."