Tweede Kamer der Staten Generaal

Presidiumbesluit over onderzoeken naar uitlekken Prinsjesdagstukken lees voor

Het Presidium van de Tweede Kamer heeft in zijn vergadering van woensdag 30 september 2009 besloten een onafhankelijke commissie te verzoeken onderzoek te doen naar het uitlekken van de stukken voor Prinsjesdag*.

Eerder heeft het Presidium op 15 september 2009 besloten een breed onderzoek in te stellen in en buiten de Tweede Kamer. Dit omdat het Presidium vermoedens heeft dat, gezien de berichtgeving in de media, meerdere lekken zijn geweest.

Het Presidium heeft in de vergadering van 23 september jl. de Voorzitter verzocht te onderzoeken of het kabinet en/of de Eerste Kamer mee willen doen met een gezamenlijk breed onderzoek naar het lekken van de Prinsjesdagstukken. Het Presidium betreurt dat zowel de Eerste Kamer als het kabinet hebben laten weten aan een dergelijk onderzoek niet te willen deelnemen.

Het Presidium hecht eraan gezien de geloofwaardigheid en het aanzien van de Tweede Kamer toch een breed onderzoek te laten uitvoeren.

Het Presidium is van mening dat een dergelijk feitenonderzoek het best kan worden uitgevoerd door een onafhankelijke commissie, bestaande uit drie personen van buiten de Tweede Kamer.

Het Presidium denkt bij het feitenonderzoek aan verschillende elementen. Zo kan de verspreiding van de Prinsjesdagstukken onderzocht worden, waarbij gekeken kan worden naar eventuele lekken. Verder zou op basis van het onderzoek lering moeten worden getrokken voor de toekomst. Ten slotte kan worden onderzocht of het nodig is om het reglement van orde en of wettelijke regelingen aan te passen, te wijzigen of te verduidelijken en of - gelet op het karakter van de Prinsjesdagstukken en de bijzondere omstandigheden - sprake is of kan zijn van overtreding van één of meer artikelen in het Wetboek van Strafrecht.

De commissie rapporteert aan het Presidium. Daarna kan het Presidium de balans opmaken en beslissen hoe verder te handelen.

Het Presidium heeft voorts besloten op zo kort mogelijke termijn personen te verzoeken in de commissie plaats te nemen. Hierna zullen in overleg tussen de commissie en het Presidium de precieze onderzoeksvragen worden geformuleerd. De commissie zal haar eigen ondersteuning inrichten.


*Dit zijn de miljoenennota, de macro-economische verkenningen, het belastingplan en de begrotingshoofdstukken.