MKB-Nederland

Uitstel Wabo stelt ondernemersorganisaties teleur

30 september 2009 Nieuws
Uitstel Wabo stelt ondernemersorganisaties teleur

De invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is opnieuw uitgesteld. Er blijkt meer tijd voor de ontwikkeling van het ICT-instrument en wet- en regelgeving nodig te zijn. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn teleurgesteld: `elke dag uitstel betekent extra lasten voor bedrijven bij vergunningverlening'.

Kern van de Wabo is de omgevingsvergunning, die 25 verschillende vergunningen integreert. Het gaat hierbij onder meer om bouw-, milieu-, natuur- en monumentenvergunningen. Zo hebben burgers en ondernemers nog maar te maken met één loket, één besluit en één procedure. De aanvraag kan straks digitaal worden ingediend en behandeld.

Maar vooral hier gaat het mis. De ontwikkeling van het ICT-instrument voor het aanvragen en verlenen van de omgevingsvergunning duurt langer dan verwacht. Ook is extra tijd nodig voor de wet- en regelgeving. De Invoeringswet Wabo ligt namelijk nog bij de Raad van State en het Besluit omgevingsrecht moet nog naar de Raad van State.

Met het oog op de crisis is versnelling van de procedures hard nodig, stellen de ondernemersorganisaties. Per jaar gaat het om vele miljoenen. Het bedrijfsleven dringt er bij de Eerste Kamer, Raad van State, VROM, gemeenten en provincies op aan om zorgvuldig, maar voortvarend te werk te gaan. 1 juli 2010 moet toch mogelijk zijn.