Rechtbank Maastricht


Veroordeling wegens plegen van openlijk geweld in atelier

Maastricht, 30 september 2009 - De meervoudige strafkamer van de rechtbank Maastricht heeft vandaag een 33-jarige man uit Brunssum veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld. Het door de man aangevoerde beroep op noodweer heeft de rechtbank slechts deels gehonoreerd. Ondanks de veroordeling werd de man geen straf opgelegd.

De man was in juli 2008 samen met zijn broer en twee vrienden naar R. gegaan omdat R. de zus van de man mishandeld zou hebben. Dit is uitgemond in een drama. Nadat de broer van de man R. had bedreigd met een koevoet heeft R. een mes gepakt en de broer doodgestoken. De man heeft hierop met pepperspray naar R. gespoten. Daarna heeft R. ook een van de vrienden van de man doodgestoken. De rechtbank is van oordeel dat de man zich wel schuldig heeft gemaakt aan openlijk geweld omdat hij mee is gegaan naar R. en een aandeel heeft geleverd aan diens bedreiging met de koevoet. Het spuiten met de pepperspray kan de man niet worden aangerekend, aangezien hij dit heeft gedaan nadat zijn broer met een mes was gestoken en er derhalve sprake was van noodweer.

Ondanks de (gedeeltelijke) veroordeling heeft de rechtbank de man geen straf opgelegd. Zij vindt dat de man al genoeg gestraft is omdat bij de actie zowel zijn broer als een vriend van hem voor zijn ogen zijn overleden.

LJ Nummer

BJ8985

Bron: Rechtbank Maastricht Datum actualiteit: 30 september 2009 Naar boven