Gemeente Breda

Breda ontvangt subsidie voor Mgr. Nolensplein

De Gemeente Breda ontvangt een subsidie van ⬠800.000 van het Ministerie van Economische Zaken voor revitalisering van het Mgr. Nolensplein. Het project dient als voorbeeldproject binnen het thema wijkeconomie.

Wethouder Snier, wijkontwikkeling: âMet de subsidie gaan we samen met WonenBreburg zorgen dat het Mgr. Nolensplein weer een plein wordt waar voorzieningen zijn en waar het bruist. Het plein een representatieve afspiegeling worden van de wijk en de revitalisering moet leiden tot een opleving van de lokale economie in Heuvel.â Het Mgr. Nolensplein is binnen de wijk Heuvel een van de beeldbepalende pleinen. De kwaliteit van het plein is daarom van grote invloed op het imago van de buurt. Op dit moment laat de sociale omgevingskwaliteit te wensen over. Met de subsidie gaat de gemeente Breda vooral ondernemers, investeerders, huurders en eigenaren in de buurt stimuleren om gezamenlijk de revitalisering vorm te geven. De gemeente ziet het als taak om al die partijen bij elkaar te brengen en hen afspraken te laten maken over wie wat bijdraagt.

WonenBreburg
Voor de uitvoering van de plannen heeft de Gemeente Breda een samenwerkingsverband met WonenBreburg. Met deze partij tekent de Gemeente Breda dan ook binnenkort een intentie-overeenkomst tekenen over hoe ze samen aan de slag gaan met de functieverandering van het Mgr. Nolensplein.

Huis van de Heuvel
In 2001 is de Ontwikkelingsvisie Heuvel 2001 - 2015 opgesteld. In deze ontwikkelingsvisie is het op peil brengen van het voorzieningenniveau door onder andere buurtvoorzieningen op het Mgr. Nolensplein genoemd als een van de ontwikkelingen. De functieverandering van het Mgr. Nolensplein wil de gemeente onder andere bereiken door het realiseren van de Brede School (het Huis van de Heuvel). Hierdoor krijgt het plein weer een ontmoetingsfunctie. De ontwikkeling van het Huis van de Heuvel is inmiddels in de definitieve ontwerpfase. Volgens de huidige planning wordt deze in februari 2011 opgeleverd.

Andere projecten in Heuvel die bijdragen aan revitalisering lopen al zoals âwerk aan de wijkâ en het project buurteconomie, waarbij startende ondernemers gechoacht worden. Ook het Mgr. Nolensplein kan een nieuwe vestigingsplaats zijn voor startende ondernemers. De ontwikkelingen op het Mgr. Nolensplein zelf hebben een wisselwerking met die projecten.

30 september 2009