Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Garanties voor groen, participatie en sociale paragraaf bij uitwerking Visie Afrikaanderwijk 2020

De deelraad heeft 24 september ingestemd met de Visie Afrikaanderwijk 2020. Alleen George Verhaegen (Feijenoord in Actie), Yusuf Tahiro?lu (GroenLinks) en Tuncay Çifçi (CDA) stemden tegen. Een amendement en twee moties van de PvdA werden unaniem aangenomen.

Meer groen
Het amendement zorgt ervoor dat een tekst wordt toegevoegd over uitbreiding van het groen. Bij de uitwerking van de visie moet ten minste 10.700 vierkante meter extra groen worden gerealiseerd voor de leefbaarheid van de Afrikaanderwijk. Bij de eventuele aanleg van een derde stadsbrug moet groen dat dan verdwijnt in de directe omgeving gecompenseerd worden.

Behoud dijkpark
De school waarvoor in de wijkvisie ruimte is gereserveerd ter hoogte van de Beyerstraat, moet bij voorkeur zo in de wijk worden gesitueerd dat de bouw niet ten koste gaat van groen, zo bepaalt het amendement bovendien. Dagelijks bestuurder Mieke van der Graaf herhaalde in de deelraad de toezegging die zij eerder deed aan insprekers en leden in de commissie Ruimtelijke Zaken: er wordt met omwonenden gekeken of het groen bij de Beyerstraat en het dijkpark zo veel mogelijk behouden kunnen blijven.

Praten op straatniveau
In één van beide moties wordt het dagelijks bestuur verzocht met de woningbouwcorporatie en groepen bewoners de participatieafspraken uit te werken. Daarbij moeten de betrokkenheid van bewoners op straatniveau worden opgepakt en moeten naast de groepen die al geparticipeerd hebben ook nieuwe groepen kunnen participeren bij de uitwerking van de visie.

Volwassenenonderwijs
De andere motie pleit voor een verdere uitwerking van de sociale paragraaf van de visie Afrikaanderwijk 2020. Specifiek worden genoemd volwassenenonderwijs op havo- en vwo-niveau, extra inzet op armoedebestrijding, schuldhulpverlening, en een project ter bestrijding van analfabetisme. Van der Graaf had in de commissievergadering al aandacht beloofd voor het volwassenenonderwijs en merkte nu op dat deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn net met het stadsbestuur een plan van aanpak had ondertekend om de laaggeletterdheid te verbeteren.

Tegen sloop
De tegenstemmers vonden met name de sloop van betaalbare woningen een probleem. Verhaegen en Yusuf Tahiro?lu zien liever geen autoverbinding vanaf de Paul Krugerstraat naar de Laan op Zuid, waardoor (een deel) van de woningen van het Leeuwensteincomplex behouden zouden kunnen blijven. Çifçi had onder andere moeite met de kosten voor parkeren in vervangende nieuwbouw in Parkstad (50 euro per maand). Marco van Lent (PvdA) gaf aan dat bij renovatie in plaats van sloop er geen garantie is dat de huren op hetzelfde niveau blijven.

Verbindingen
Hij zei blij te zijn met de visie, maar benadrukte dat de sociale paragraaf beter uitgewerkt moet worden. Van der Graaf gaf toe dat de visie vooral over het fysieke deel gaat, maar dat de Integrale WijkActieProgramma's (IWAPs) die eens per jaar of per twee jaar worden opgesteld het sociale gedeelte in detail uitwerken. Het goede in de wijkvisie is volgens haar dat er nieuwe verbindingen komen, waardoor voorzieningen beter bereikbaar worden en de wijkeconomie wordt gestimuleerd.