Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Commissie wil voortgang opbouwwerk nauwlettend kunnen volgen

De commissie Maatschappelijke Zaken heeft zich 22 september in grote lijnen positief uitgesproken over het werkplan 2009 van Sonor-Zuid, de organisatie die sinds begin 2009 het opbouwwerk uitvoert in de deelgemeente. Wel wil de commissie op korte termijn geïnformeerd worden over de voortgang en het werkplan 2010, dat in november wordt aangeboden aan het dagelijks bestuur. Er waren ook kritische vragen over de huisvestingskosten en de inzet om zelforganisaties te ondersteunen en meer te laten participeren.

Professioneel
Celina do Patrocinio (PvdA) en Jimmy Smet (GroenLinks) waren blij met het werkplan. "Het is goed te lezen wat opbouwwerk inhoudt", aldus eerstgenoemde. "Er staat helder wat er gedaan is en door wie", vulde Smet aan. "Ik zou graag een keer als commissie met de medewerkers van Sonor praten, over het werkplan 2010 en over de inhoud van het opbouwwerk. Wat is participatie? Een deel staat duidelijk omschreven in dit stuk, maar het is goed te weten waar de opbouwwerkers in praktijk tegenaan lopen." Beide commissieleden benadrukten later in het debat het vertrouwen te hebben dat de nieuwe organisatie professioneel te werk gaat.

Zelforganisaties
Deniz Çatikka? (PvdA) miste in het werkplan informatie over de participatie door zelforganisaties. Hij herinnerde aan een eerder uitgesproken wens van de deelraad dat drie opbouwwerkers specifiek voor deze groepen zouden werken. Dagelijks bestuurder René Kronenberg verklaarde dat alle opbouwwerkers als taak hebben contact te leggen en onderhouden met zelforganisaties. "In het werkplan 2010 kan de inzet wel iets concreter worden geformuleerd", zei hij. Op de vraag van Çatikka? of aparte opbouwwerkers voor zelforganisaties aangewezen kunnen worden, antwoordde Kronenberg dat hij zeker bereid is daar nog eens naar te kijken.

Wijkkader
George Verhaegen (Feijenoord in Actie) zei te merken dat er een teruggang is in het wijkkader (betrokken, actieve bewoners). Hij ziet graag dat ook zelforganisaties in grote mate deelnemen binnen besturen van bewonersorganisaties. "De scheiding tussen bevolkingsgroepen is te groot", zo sprak hij. Het is in zijn ogen primair de taak van de individuele deelraadsleden om mensen aan te sporen om te participeren, daarna kan dan het opbouwwerk voor begeleiding zorgen.

Vinger aan de pols
Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) zei het werkplan 2010 zo snel mogelijk in de commissie en de deelraad te willen bespreken (het werkplan 2009 was alleen voor de commissie geagendeerd). Hij stelde dat niet alleen bewonersorganisaties maar ook andere groepen moeten kunnen participeren. "Ik wil weten met wie het opbouwwerk praat. Dit is een nieuwe organisatie voor het opbouwwerk en als raadslid wil ik zeker de vinger aan de pols houden", zo verklaarde hij.

Huisvestingskosten
Kronenberg had aangegeven dat de opbouwwerkers niet op twee plekken, maar op één centrale locatie zijn gehuisvest, op de Putselaan. De kosten zijn ruim 40.000 euro, inclusief schoonmaak. Van Rijn wilde weten uit welk budget die kosten worden gefinancierd. Hij was niet blij met het antwoord van de portefeuillehouder (het geld komt uit het programma Participatie en Integratie) en kreeg bijval van Jimmy Smet. Die wilde weten wat er nu niét gedaan kan worden vanwege de onvoorziene uitgave. Kronenberg antwoordde dat ruimte was gevonden in de begroting en dat het niet zo is dat geplande activiteiten nu niet doorgaan. Commissievoorzitter Serdar Çiçek (PvdA) zegde in zijn afsluiting toe dat hij zijn best zal doen om het werkplan 2010 van Sonor-Zuid nog dit jaar voor de commissie te agenderen.