Essent en RWE ronden transactie af

30/09/2009 14:49

Essent N.V.

Essent en RWE ronden transactie af

. 100% van de aandelen van Essent overgenomen door RWE

. Sterk commitment voor investeringen in Nederland

Essen/Arnhem, 30 september 2009

Essent N.V. en RWE AG hebben vandaag de op 12 januari 2009 aangekondigde transactie afgerond. Jürgen Grossmann, CEO van RWE AG, heette Essent welkom in de RWE Groep: "Met deze uitgesproken Europese samenwerking geven wij uitdrukking aan de strategie van ons bedrijf op onze kernmarkt: duurzame groei en innovatieve, klimaatvriendelijke opwekking van energie om onze klanten nog beter van dienst te zijn. Met Essent versterken wij onze vooraanstaande positie op energiegebied. Wij zijn buitengewoon verheugd over deze uitbreiding van de RWE-familie. RWE en Essent vormen een ideaal koppel."

Michiel Boersma, scheidend CEO van Essent: "Voor Essent hebben wij de beste partner gevonden als het gaat om betrokkenheid bij een duurzamere toekomst en financiële kracht voor investeringen in Nederland en België. Alle betrokken belanghebbenden van Essent zullen van deze sterke verbintenis profiteren."

Peter Terium, aantredend CEO van Essent: "Dit is een historische dag voor ons allen. De samenwerking met RWE is goed nieuws. Niet alleen voor de medewerkers van Essent, maar ook voor onze Nederlandse en Belgische klanten. Wij hebben ons tot doel gesteld om op het gebied van klantenservice, concurrerende tarieven, duurzame opwekking van energie en innovaties zoals elektrisch vervoer optimale prestaties te leveren."

Alle aandeelhouders hebben hun aandelen aangeboden

Alle aandeelhouders van Essent hebben het aanbod van RWE aanvaard. RWE kon daarmee 100% van de uitgegeven en uitstaande aandelen van het in Arnhem gevestigde bedrijf verwerven. In afwachting van een gerechtelijk eindoordeel is het vijftig procent belang van Essent in EPZ - de joint venture die de kerncentrale in Borssele exploiteert - buiten de transactie gehouden. Dit aandeel is aan de voormalige aandeelhouders van Essent overgedragen. Hetzelfde geldt voor Essent Milieu, het voormalige afvalverwerkingbedrijf van Essent, dat niet wordt overgenomen door RWE. De netwerkactiviteiten had Essent al op 30 juni 2009 aan haar aandeelhouders overgedragen.

Op 23 juni 2009 gaf de Europese Commissie haar goedkeuring voor de overname. Conform de enige door de EU Commissie gestelde voorwaarde ten aanzien van de Duitse markt is Essent bezig om haar aandeel van 51% in swb AG, het energiebedrijf van Bremen, af te stoten. Exclusief de belangen in swb en EPZ en na de gebruikelijke aanpassingen bij afronding is met de transactie een bedrag van ongeveer EUR 7,3 miljard gemoeid.

Leidend in duurzame opwekking energie

Door de samenwerking met Essent wordt RWE in de Benelux-regio een van de grootste leveranciers van duurzame energie en versterkt het haar positie in Noordwest- en Centraal-Europa. RWE Innogy, het dochterbedrijf van RWE dat zich bezighoudt met duurzame energie, investeert gemiddeld minstens EUR 1 miljard per jaar in Europa om vanaf 2012 haar doel - een gevarieerde productiecapaciteit voor duurzame energie - gerealiseerd te hebben. Met een totaal geïnstalleerd opwekkingsvermogen van 2.370 MW vormt RWE samen met Essent een van de sterkste Europese bedrijven op dit gebied. Essent en RWE Innogy hebben hun respectieve investeringsprojecten van in totaal 20.000 MW aan duurzame energie-opwekking samengevoegd. Het gaat hier onder andere om een aantal grote windparken in de Noordzee. Essent en RWE zijn, naast hun commitment met betrekking tot de initiatieven op het gebied van energiebesparing, van plan om in Nederland aanzienlijke investeringen in andere vormen van duurzame energieopwekking te doen.

Met de integratie van de handelsactiviteiten en gasvoorziening van Essent Trading in RWE Supply and Trading komt in Europa een vooraanstaande onderneming voor de handel in energie tot stand en een van de sterkste spelers op de Europese gasmarkt.

De nieuwe organisatie

Essent zal haar 2,6 miljoen Nederlandse en Belgische klanten blijven bedienen. De Nederlandse activiteiten van RWE voor de zakelijke en de consumentenmarkten worden met de activiteiten van Essent in Nederland en België samengevoegd. Zij vormen samen een sterke aanbieder van energieoplossingen. Essent neemt ten aanzien van energieopwekking uit duurzame energiebronnen al een vooraanstaande positie in. Hierbij ligt de focus op de reductie van CO2, innovatie op het gebied van plaatselijke energieoplossingen en initiatieven zoals elektrisch rijden.

Essent krijgt een nieuwe, vijf leden tellende Raad van Commissarissen. Rein Willems, voormalig President van Shell Nederland B.V., is voorzitter van de nieuwe RvC. Drie leden zijn benoemd door RWE: Rolf Pohlig, Chief Financial Officer van RWE AG, Ulrich Jobs, Chief Operating Officer van RWE AG en Nina Skorupska, Head of Performance Improvement and Participation Management International van RWE AG. Eric van Amerongen is tot lid van de Raad van Commissarissen benoemd op voordracht van de Centrale Ondernemingsraad van Essent.

De nieuwe organisatie wordt door een uit vier leden bestaande Raad van Bestuur geleid, met Peter Terium (46) als voorzitter. Rinse de Jong (61), Chief Financial Officer van Essent, behoudt zijn huidige functie. De Raad van Bestuur bestaat verder uit Erwin van Laethem (Chief Commercial Officer, 45) en Huib Morelisse (Chief Technology Officer, 44). Michiel Boersma, de huidige CEO van Essent, zal op 1 december 2009 terugtreden als lid van de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur rapporteert rechtstreeks aan de Raad van Bestuur van RWE AG.





http://www.essent.nl