Siemens

Persbericht

200909.232

Den Haag, woensdag 30 september 2009

Gartner publiceert vergelijkend onderzoek: hoogste score voor Siemens

Soarian van Siemens beste EPD-pakket voor GGZ

Soarian, het elektrisch patiëntendossier (EPD) van Siemens, voldoet van alle EPD-pakketten op de Nederlandse markt het meest aan de eisen van GGZ-instellingen. Dat blijkt uit een grondige pakketanalyse in opdracht van GGZ Nederland.

Ook in de geestelijke gezondheidszorg zijn robuuste EPD-systemen met op maat gesneden functionaliteit van steeds groter belang. Koepelorganisatie GGZ Nederland inventariseerde aan welke eisen EPDs zouden moeten voldoen en legde deze criteria vast in een referentie-EPD (REPD). Vervolgens werd onderzoeksbureau Gartner ingeschakeld om bestaande EPDs van verschillende leveranciers te vergelijken en te bepalen welke pakket(ten) dit REPD het dichtst benaderen.

Gartner beoordeelde vijf EPD-pakketten, zowel van leveranciers die al actief zijn in de GGZ-sector als van bedrijven die toegang tot deze markt willen krijgen. Soarian van Siemens kreeg daarbij de hoogste score. Hoewel geen van de pakketten aan alle eisen uit het REPD voldeed, was het volgens Gartner opvallend dat de pakketten met hun oorsprong in de ziekenhuismarkt (waaronder Soarian, red.) de meest complete ondersteuning bieden.

Soarian kreeg in de vergelijking onder meer zeer hoge scores voor de onderdelen patiëntendossier en kwaliteitsborging. Met workflowondersteuning, beslissingsondersteuning en beheer (van bijvoorbeeld protocollen, ordersets en medische beslissingen) werd Soarian zelfs aanzienlijk beter beoordeeld dan alle andere pakketten. Verder constateert Gartner dat Soarian als enige technisch up-to-date is.

De GGZ-sector staat aan de vooravond van grote veranderingen, benadrukt Gartner. Een tijdperk breekt aan waarin preventie, diagnose en behandeling veel meer toegesneden zullen zijn op de individuele patiënt. Deze veranderingen brengen met zich mee dat behandelaars toegang moeten hebben tot robuuste EPD-systemen met functionaliteiten die het REPD-profiel goed afdekken.

Nadere inlichtingen voor de redactie
Persvoorlichting: Cees den Bakker
Telefoon: +31 (0)70 333 2340
E-mail: cees.den.bakker@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo