Gemeente 's-Hertogenbosch

30-09-2009
Grotestedenbeleid leidt tot verbeterde leefbaarheid in Bossche buurten

Het Grotestedenbeleid (GSB) leidt tot duidelijke verbeteringen in de leefbaarheid en veiligheid in verschillende buurten in `s-Hertogenbosch. In de Haren Donk en Reit en Gestelse buurt heeft de GSB-aanpak geleid tot een verbetering van de leefbaarheid in fysiek en sociaal opzicht. De aanpak in deze buurten is zo effectief dat vanaf 2010 de GSB-aanpak stopt. Deze buurten gaan dan onderdeel uitmaken van het reguliere beleid.

De overwegend fysieke GSB-aanpak in de buurten Hinthamerpoort Noord (voorheen Barten Noord) en Moerputten was al afgerond. Beide buurten hebben een nieuw aanzien gekregen en daardoor niet langer de bijzondere GSB-aandacht nodig.

Grotestedenbeleid aangepast op resultaten
Het college heeft de planning voor het Grotestedenbeleid in 's-Hertogenbosch aangepast. Op basis van de resultaten en ontwikkelingen is de planning uit 2007 geëvalueerd en op onderdelen bijgesteld. Het college deed dit samen met alle partners in de stad. Deuteren blijft voorlopig een GSB-aandachtsbuurt. De start van de aanpak in Hinthamerpoort Zuid is eerder gepland. De GSB-aanpak in de aandachtsbuurten Boschveld, Deuteren, Hinthamerpoort Zuid, Bossche pad, Hambaken en Orthen-Links gaat de komende jaren gewoon door. Extra inzet van de gemeente is hiervoor nodig omdat de bijdragen van het rijk verminderen.

Partners gaan intensiever samenwerken
De kracht van het Grotestedenbeleid in 's-Hertogenbosch is onder meer gelegen in de intensieve samenwerking tussen gemeente 's-Hertogenbosch, woningcorporaties Zayaz en BrabantWonen en welzijnsonderneming Divers. Deze ervaringen zijn zo positief, dat we dit willen uitbreiden.

Wijkonderneming
Hiervoor zijn enkele proefprojecten gestart waarbij één persoon namens alle partijen de regie voert. Een voorbeeld hiervan is de `wijkonderneming' in. Hambaken. Ook voor Kruiskamp/ Schutskamp is dit initiatief opgestart. Hierbij worden professionals van meerdere organisaties in de wijk samengebracht. Onder één dak en een gezamenlijke aansturing. Professionals uit deze organisaties moeten elkaar zo beter weten te vinden en de uitvoering kan zo klantvriendelijker, effectiever en efficiënter verlopen. Prioriteiten worden samen gesteld, gaten in de dienstverlening opgemerkt en dubbel werk voorkomen. Kortom er wordt als `team' met elkaar samengewerkt in een Wijkonderneming.

Een ander voorbeeld van vernieuwde samenwerking is het initiatief van BrabantWonen en het CCC om te werken aan het verbeteren van de sociale samenhang en de buurtbinding. Dit is voor de Gestelse buurt. Hier heeft BrabantWonen de renovatie afgerond, van de nieuwbouw in de Meerendonk en de komst van een Brede Bossche School wordt een verdere impuls voor deze buurt verwacht.

Halen en brengen
Vooruitlopend op de herstructurering in Hinthamerpoort Zuid in 2013, zal sterk ingezet worden op het principe van het "halen en brengen". Daarbij wordt perspectief geboden in de vorm van; steun voor gezinnen met verschillende problemen, opvoedingsondersteuning en het waarden en normen project. Terwijl er gelijktijdig sprake is van een stevige aanpak op het gebied van bestrijding van het intimidatieklimaat en handhaving.

`De Bossche Aanpak'
In november wordt een conferentie georganiseerd met bewoners uit verschillende aandachtsbuurten om te bekijken wat de wijkvernieuwing van de afgelopen tien jaar hen heeft opgeleverd.