Gemeente Drechterland

30-9-2009
Geschiedenis van Drechterland

Bezoek gemeenteraad aan Westfries Archief

De gemeenteraads- en de collegeleden hebben 18 september 2009 een verrassingsbezoek gebracht aan het Westfries Archief. Hun partners vergezelden hen.

Directeur Dirk Dekema informeerde het gezelschap over het beleidsplan van het Westfries Archief voor de komende jaren. In dit beleidsplan is veel aandacht voor de digitalisering van originele bronnen en digitale duurzaamheid. Digitale duurzaamheid gaat over het in goede en toegankelijke staat houden van digitale archieven. Ook digitale bestanden moeten na twintig jaar overgebracht worden naar het Westfries Archief om vervolgens nog heel lang door de bezoekers geraadpleegd te kunnen worden. En juist aan het goed toegankelijk houden van digitale bestanden kleven nogal wat haken en ogen, waarvoor nog geen oplossingen beschikbaar zijn. Als die oplossingen niet tijdig gevonden worden, dreigt veel digitale informatie verloren te gaan.

De heer De Bruin ging vervolgens in op de stadsrechten binnen onze huidige gemeente. Veel dorpen die nu deel uitmaken van de gemeente Drechterland, hadden vroeger stadsrechten. Verder vertelde hij de bezoekers over de prachtige kaart van Drechterland van de hand van Govert Oostwoud (1723). Deze originele kaart, die bewaard is gebleven in het archief van het ambacht Drechterland, werd vervolgens door graveur Daniël Stoopendal âin het koper gebrachtâ. Govert Oostwoud zelf heeft de uitgave van zijn kaart niet meer mogen meemaken. Hij overleed na een kort ziekbed in september 1723. Ter nagedachtenis aan Govert liet het bestuur van Drechterland een graftombe op de kaart aanbrengen. Bij de graftombe zit een treurende vrouw die zijn weduwe symboliseert. Op haar schoot ligt een schetsmatige kaart van Drechterland. De landmeetkundige instrumenten van Govert liggen op de grond.

Burgemeester Van der Riet mocht na afloop van het verhaal een ingelijste afdruk van deze prachtige kaart in ontvangst nemen. De raadsleden kregen ook de afdruk in kleinere vorm als presentje mee. De ingelijste afdruk hangt in de raadszaal in het gemeentehuis in Hoogkarspel. Als u geïnteresseerd bent, kunt u tijdens de openingstijden de kaart bezichtigen.

Bezoek Westfries Archief