FNV Waterbouw: in Nederland Nederlandse cao

30/09/2009 16:18

FNV Bouw

FNV Waterbouw eist toepassing van de Cao Waterbouw in Nederland op sleephopperzuigers die binnen de Nederlandse territoriale wateren aan het werk zijn. De grote baggeraars, Van Oord en Boskalis, houden zich voor buitenlandse werknemers niet aan deze cao. Die betalen zij nu het - lagere - buitenlandse loon. "Ook op de Maasvlakte", zegt cao-onderhandelaar Hans Crombeen van FNV Waterbouw. "Gelijk loon voor gelijke arbeid in Nederland, daar draait het om." FNV Waterbouw heeft de werkgevers gedagvaard.

Hoewel begin 2008 al een principeakkoord voor de Cao Waterbouw in Nederland 2008-2010 is gesloten, weigeren werkgevers nu de definitieve cao-teksten te ondertekenen. In een geheel ander verband kwamen zij alsnog op ondertekening van de cao terug. Crombeen begrijpt dit traineren van de werkgeversvereniging niet "want nu is er geen gelijk speelveld voor de baggerbedrijven die wél al hun personeel volgens de Nederlandse normen betalen." Zetten Van Oord en Boskalis binnen Nederland buitenlandse werknemers met minder loon in, dan kunnen ze automatisch goedkoper offreren. "Daarom zullen andere waterbouwers hier niet blij mee zijn", veronderstelt Crombeen. "Concurrentie vinden we als vakbeweging prima. Maar dan op kwaliteit en innovatie, niet op lonen en arbeidsomstandigheden."

FNV Waterbouw heeft de werkgevers gedagvaard. In de dagvaarding eist FNV Waterbouw van de Vereniging van waterbouwers dat zij de cao ondertekent, zodat deze kan worden aangemeld bij het ministerie van SZW. Ook vraagt de bond om een schadevergoeding "want wij worden gedwarsboomd in onze primaire taak, het afsluiten van een goede cao", aldus onderhandelaar Crombeen.

Dat de cao 'mede vanwege de onzekere economische situatie' niet wordt ondertekend, wil er bij FNV Waterbouw niet in. Boskalis is juichend over het eerste halfjaar van 2009 en ziet goede vooruitzichten voor de tweede helft. Zojuist kwam een opdracht in Mexico rond. Van Oord zei begin dit jaar dat het zijn vloot flexibel hoopte in te zetten en kon in juli een nieuw groot project bij Zeebrugge in de wacht slepen.






Noot voor de redactie:

VOOR DE REDACTIE,