Gemeente Den Helder

Sneller levensreddende hulp bij hartstilstand op: 2009-09-30

Bij een hartstilstand is het belangrijk dat de patiënt binnen zes minuten een elektrische schok krijgt toegediend. Dat vergroot de overlevingskansen enorm. De gemeente Den Helder koopt daarom 23 defibrillators die verspreid door de stad worden opgehangen. Ook worden er 280 getrainde vrijwilligers benaderd die via een sms-systeem in geval van nood in kunnen grijpen. Verwacht wordt dat zij vaak sneller dan de professionele hulpverleners bij een patiënt kunnen zijn om de eerste belangrijke schok toe te dienen. In oktober moet het systeem van start gaan.

De defibrillators zijn zo ontworpen dat in principe iedere getrainde vrijwilliger ze kan gebruiken. Dat is erg belangrijk omdat bij een hartstilstand juist het snel toedienen van een elektrische schok de overlevingskans van de patiënt flink vergroot. De apparaten hangen al in veel openbare gebouwen en bij verenigingen en hebben hun dienst daar al bewezen. Krijgt iemand echter op straat een hartaanval, dan is er vaak geen apparaat beschikbaar. Daarom gaat de gemeente een structuur opzetten waardoor ook deze patiënten sneller eerste hulp kunnen krijgen.

Hulpverleners gezocht
Om het systeem te laten werken, moeten er volgens de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord in Den Helder minimaal 23 defibrillators publiek toegankelijk zijn en 230 leekhulpverleners actief zijn. Navraag van de gemeente bij de EHBO-verenigingen, Stichting AED en het Rode Kruis wijst uit dat er in onze stad al 280 leekhulpverleners zijn opgeleid. De gemeente gaat deze mensen via een oproep in de media vragen of zij deel willen nemen aan het project. Ook gaat de gemeente dus 23 defibrillators verspreid over de hele stad ophangen. De reddingsbrigade, sommige sportverenigingen, de hartstichting, EHBO-verenigingen en andere organisaties worden gevraagd zich aan te melden voor deelname.

Oproep via sms
De deelnemers aan het project krijgen via een sms te lezen waar zich een patiënt bevindt. Deze sms wordt verstuurd door de meldkamer ambulancezorg. Ze worden dan gevraagd naar de beschreven locatie te gaan en hulp te verlenen. Het kan dus voorkomen dat er meerdere hulpverleners naar het ongeval gaan. Uiteraard moeten de hulpverleners ook weten waar ze in die buurt een defibrillator kunnen vinden. Er komt dus een overzicht van alle beschikbare defibrillators in de stad. In dit overzicht worden ook defibrillators van andere organisaties opgenomen. De gemeente wil deze locaties via een oproep in de media achterhalen.

Sluitend netwerk in de regio
Het project in Den Helder staat uiteraard niet op zichzelf. In Noord Holland Noord wil men bereiken dat er twintig gemeenten meedoen, 3000 leekhulpverleners zijn opgeleid en in alle deelnemende gemeenten een sluitend netwerk beschikbaar is. De officiële naam van het project is ROS/AED. Dat staat voor Reanimatie Oproep Systeem/ Automatische Externe Defibrillator.

De kosten van het project worden door meer partijen gedragen: zorgverzekeraars, subsidiering door ZON-MW (Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie), Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, gemeenten en mogelijk de Provincie en de Nederlandse Hartstichting. De gemeenten dragen veelal de kosten voor de aanschaf en het beheer van de AED's en voor de opleidingen. Het hele project kost Den Helder EUR 44.770,- euro.