Ministerie van Defensie

Expositie 'Huzaren in La Courtine 1959 -1964'

Datum: 30 september 2009 t/m 29 maart 2010 Tijdstip: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur Locatie: Cavaleriemuseum in Amersfoort

In het Cavaleriemuseum kunt u tot 30 maart de tentoonstelling 'Huzaren in La Courtine 1959-1964' bezichtigen. Voor de tentoonstelling zijn oude foto's opgespoord en de tentoonstelling is voor degenen die er geweest zijn een feest van herkenning. Omdat het museum op de Bernhardkazerne ligt, moeten bezoekers zich bij de wacht legitimeren.

De oefeningen in La Courtine zijn de meest bekende van het Nederlandse leger. Voor het eerst werd door tienduizenden dienstplichtigen zo ver van huis en zo lang geoefend. Voor velen was het hun eerste buitenlandse reis. Bekend geworden is het lied van Rijk de Gooyer met de titel 'Beste ouders, lieve Ine, ik schrijf dit uit La Courtine'.

Over de oefeningen

Op 4 juni is was het precies 50 jaar geleden, dat de eerste colonne met militairen vertrok naar La Courtine om daar te gaan oefenen. Het was een reis van 3 of 4 dagen over de weg, van Oirschot via Mourmelon en Bourges naar La Courtine. Duizenden voertuigen reden over de oude Franse wegen, door tal van dorpen en stadjes. Het vervoer van de zware tanks per spoor duurde nóg langer, omdat deze breder dan de spoorwegwagons waren. De treinen moesten wachten op zijsporen tot het spoor vrij was.