Watersportverbond - KNWV

Bezwaar tegen plan windmolenpark Noordoostpolder

woensdag 30 september 2009

Het Watersportverbond is tegen uitbreiding van het aantal
windmolenlocaties rond het IJsselmeer. In dat kader heeft het verbond bezwaar aangetekend tegen het oprekken van de geluidsnormen rond deze parken.

Windmolens onder een dreigende lucht - Watersportverbond tekent bezwaar aan tegen oprekken geluidsnormen rond windmolenparken Eén van de plaatsen waar mogelijk nieuwe windmolens gebouwd zouden moeten worden is de dijk van de Noordoostpolder. Ten zuiden en ten noorden van Urk, globaal tussen de Ketelbrug en de baai van Lemmer, zouden er zoân 200 nieuwe windmolens moeten komen, tot 200 meter (!) hoogte. Hiermee dreigt er weer een stukje vaarwater verloren te gaan.

Hekwerk
Het Watersportverbond is van mening dat door de aanleg van dit windmolenpark de openheid van het gebied ernstig wordt aangetast â er wordt op deze manier een âhek om het IJsselmeer gezetâ. Ook âs nachts zal er sprake zijn van verstoring, omdat de windmolens, vanwege hun extreme hoogte, voorzien zullen moeten worden van rode knipperlichten. En juist die openheid is één van de belangrijkste waarden van het IJsselmeergebied.

Oprekken geluidsnormen
De plannen voor het windmolenpark Noordoostpolder voldoen nu niet aan de wettelijk vastgestelde geluidsnormen. Om dat probleem op te lossen wil Minister Cramer van VROM die geluidsnormen nu gaan aanpassen.

Het Watersportverbond heeft in een brief aan de Minister bezwaar gemaakt tegen dit soort gelegenheidswetgeving. Ook de Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer (VBIJ), de gemeente Urk en een aantal natuur- en milieuorganisaties uit Flevoland hebben protest
aangetekend. De Tweede Kamer zal zich binnenkort moeten uitspreken over het voorstel om de geluidsnormen op te rekken.