FloraHolland


Eerste elektronisch transportbericht de keten in

FLORAHOLLAND (30 september 2009) - Vorige week zijn de eerste elektronische transportberichten van kweker naar transporteur verstuurd. Met deze nieuwe mogelijkheid van elektronische informatieuitwisseling kunnen transportopdrachten in de sierteeltsector digitaal worden verzonden. De nieuwe werkwijze voorziet in de groeiende behoefte van de sector om digitaal zaken te doen. Elektronische uitwisseling van informatie vergroot de betrouwbaarheid en efficiëntie in de logistieke keten. In het elektronische transportbericht (ETO) wordt digitaal zowel de lading als de laad- en loslocatie van sierteeltproducten gespecificeerd. De informatie is direct inzichtelijk en ook weer opnieuw elektronisch bruikbaar voor de volgende partij in de keten. Spraakverwarring, handmatige invoering van transportopdrachten en onnodig zoekverkeer rondom de bestemmingsplek behoren hierdoor zo goed als tot het verleden.

ETO efficiënter en betrouwbaarder
Bijna simultaan stuurde twee kwekers een eerste ETO naar hun transporteur. Aad Duin van Kwekerij A&L Duin en Peter Stet van transportbedrijf Stet Heemskerk zijn de eersten die met succes gebruik hebben gemaakt van de uitwisseling van het ETO. Direct aansluitend ontving transportbedrijf Joostema een Elektronische Transport Opdracht van Kwekerij Drijfhout. "Er is nu minder kans op fouten. Bestellingen via de telefoon gaan weleens verkeerd doordat het niet goed werd verstaan. Met ETO zal dat niet zo snel voorkomen." aldus Aad Duin. Ook Peter Stet van transportbedrijf Stet Heemskerk is opgetogen: "Het gebruik van ETO neemt enorm veel invoerwerk uit handen. We kunnen hierdoor sneller schakelen en ons meer richten op controleren en specifieke vragen van onze klanten."

Software leveranciers gereed
Diverse leveranciers van software hebben hun pakket gereed gemaakt voor de elektronische transportopdrachten. Leveranciers van kwekerssoftware Nova Soft en Effice zijn nu Live. In de komende periode volgen meerdere leveranciers, zoals bijvoorbeeld AntEater. Aan transporteurssoftware zijde is BISIT de koploper. "De meerwaarde voor zowel de kweker, handelaar als transporteur is behoorlijk. Een correcte en tijdige transportopdracht is echt de bron van het hele logistieke proces en van belang voor alle partijen", aldus Ton Buurman van softwarebedrijf BISIT. Martien Kleijn van Nova Soft zegt: "We voorzien dat veel kwekers en vervoerders van deze informatiestroom gebruik zullen gaan maken. De software is zo ingericht dat de kweker vrij eenvoudig het transportbericht kan versturen." Naar verwachting zijn minimaal drieduizend kwekers eind 2009 technisch klaar om elektronische opdrachten te versturen.

Locatiecoderingen in de sierteeltketen: project van Florilog Het ETO is weer een nieuwe stap in de virtualisering van de sector. De invoering van unieke en uniforme locatiecoderingen in het project "Locatiecoderingen in de sierteeltketen" van Florilog heeft de uitwisseling van ETO mogelijk gemaakt.Florilog is het samenwerkingsverband tussen de branchevereniging van de groothandel in bloemen en planten (VGB), de branchevereniging van de sierteeltvervoerders (VSV) en FloraHolland, met als doel verbetering van de logistiek in de sierteeltketen.

Florilog, Florecom en KISSit verenigen hun krachten voor het implementeren van uniforme locatiecoderingen en een standaard voor electronische transportopdrachten. De verschillende organisaties hebben ieder hun eigen rol, maar één gezamenlijk doel: de sierteeltsector ondersteunen met innovatieve ICT. Waar Florecom de codes en standaarden uitgeeft, draagt Florilog zorg voor de daadwerkelijke implementatie ervan. KISSit ondersteunt hierbij.

Het project `locatiecoderingen in de sierteelketen' wordt ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Noord-Holland in het kader van de Pieken in de Delta regeling.

Fotobijschrift: De eerste Elektronische Transport Opdrachten komen bij Stet Heemskerk binnen.
v.l.n.r. Roel Voerman (FloraHolland), Peter Stet (Stet Heemskerk)