NEN


Praktijkrichtlijn brandveiligheid definitief gepubliceerd

woensdag 30 september 2009, 12:25

NEN heeft de herziene NPR 6091 Weerstand tegen brandoverslag definitief gepubliceerd. De veelgebruikte NPR 6091 uit 1995 met tabellen en vuistregels is vervangen door een computerprogramma voor eenvoudige gevallen. De norm NEN 6068 en het computerprogramma worden uitgelegd in de bijbehorende documentatie.

Doordat de bepalingsmethode in NEN 6068 Bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten is herzien, is het niet meer mogelijk om de weerstand tegen brandoverslag met simpele tabellen te bepalen. De vuistregels die vroeger konden worden gebruikt, gelden ook niet meer.

Brandoverslag nader verklaard
Brandoverslag is een moeilijk te voorspellen proces. De grootte van de vlam uit de ramen wordt onder andere bepaald door de grootte van de ramen (hoe kleiner de ramen hoe hoger de vlammen), de grootte van de brandruimte en de positie van de ramen ten opzichte van elkaar. De warmtestraling door de vlammen, de hoogte van borstweringen en de noodzaak voor brandwerend glas kan nu alleen worden bepaald met een berekening. Met het computerprogramma van NPR 6091 kan de weerstand tegen brandoverslag worden bepaald voor een groot deel van de gebouwen. De bijbehorende documentatie geeft een duidelijke uitleg van de norm NEN 6068. Er worden veel figuren gebruikt, zodat duidelijk wordt hoe de eisen in het Bouwbesluit moeten worden toegepast.

Voor wie?
Met NPR 6091 kan een architect, aannemer of bouw- en woningtoezichthouder zelf beoordelen of een eenvoudig gebouw voldoet aan de voorschriften. Hij/zij kan eenvoudig zien wat hij/zij moet doen als het gebouw niet voldoet aan de voorschriften.

Informatie en bestellingen
Voor prijsinformatie en bestellingen neem contact op met NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391, e-mail: bestel@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Gisela van Blokland, telefoon (015) 2 690 411 of e-mail bouw@nen.nl.