Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Uit & Thuis, actief in de Esch van start gegaan

Op donderdag 24 september startte op feestelijke wijze Uit & Thuis, actief in De Esch, een activiteitenprogramma voor bewoners in De Esch. Speciaal voor die bewoners die na hun werkzame leven meer vrije tijd hebben dan vroeger is er een breed programma samengesteld: van sporten op de Wii computer tot kennismaken met kunst. Bewegen, maar ook ontmoeten zijn themas die centraal staan in het programma. Tot slot worden de deelnemers ook gestimuleerd om zelf actief te worden in de wijk.

Hoewel het initiatief ligt bij Woonstad Rotterdam, Com.wonen en deelgemeente Kralingen-Crooswijk, is het programma zoveel mogelijk afgestemd op de wensen van de bewoners en ook samen met bewoners georganiseerd. Hiermee is een belangrijke eerste stap gezet om in de Esch een nog plezieriger wijk te maken die geschikt is voor mensen van alle leeftijden met en zonder beperking.

In een half jaar tijd hebben onder de bezielende leiding van Saskia de Vries alle betrokken instellingen, de Seniorenraad en een vertegenwoordiging van bewoners een nieuw aanbod voorbereid dat meer aansluit bij de vraag van bewoners en veel meer variatie kent. In dit aanbod is er gelegenheid voor ontmoeting en deelname aan activiteiten maar worden bewoners ook uitgedaagd om zo veel mogelijk zelf actief te worden.

Met de start van het activiteitenprogramma is de eerste fase van de ontwikkeling van het woonservicegebied voltooid. Voor de komende tijd is het zaak om de samenwerking voor te zetten en te verbreden naar de andere zaken die voor Senioren in de Esch van belang zijn. Dit zijn o.a. meer geschikte huisvesting, een beter toegankelijke buitenruimte en een goede samenwerking tussen alle partijen op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

Streven is om in oktober 2009 een convenant te ondertekenen voor deze samenwerking in een van de eerste woonservicegebieden van Rotterdam.

Voor het activiteitenprogramma is een website gelanceerd waarop belangstellenden het actuele aanbod kunnen terugvinden. Het adres van de website is www.uitenthuis-esch.nl.