Gemeente Hilversum

Katrin Korfmann tevreden over kunst tunnel

publicatiedatum: woensdag 30 september 2009

Ze is weliswaar al jaren beeldend kunstenaar, maar het lichtkunstwerk dat zij installeerde in de Hilversumse tunnel is het eerste dat zij maakte.

Zij komt uit Duitsland, maar koos bewust voor een opleiding aan de Rietveldacademie. "Ik fotografeer veel en ik maak installaties voor de openbare ruimte".

Gekleurd licht
Zij was één van de kunstenaars die indertijd reageerde op de oproep van de gemeente Hilversum die het vernieuwde centrale station met kunst wilde completeren. Nadat de adviescommissie Beeldende Kunst haar portfolio had gezien, mocht Katrin een ontwerp maken voor kunst in de tunnel. "Hilversum is Mediastad, dus ik wilde iets met gekleurd licht maken. De tunnel is een heel nieuw concept, die elementen verbindt. Mijn idee was om lichtbronnen te maken die voor licht zorgen dat als het ware de tunnelwanden afwandelt. Als iemand door de tunnel wandelt of fietst, loopt het licht op de muur mee. Dat lichtspel verandert voortdurend. Aanvankelijk wilde ik weinig licht bij weinig passanten en veel licht als veel mensen van de tunnel gebruik maken, maar ik denk dat ik dat ga omdraaien. Inderdaad, dat verhoogt het veiligheidsgevoel", zegt Katrin. "Mijn licht verbindt de twee kanten van de tunnel".

In de rand langs het fietspad installeerde de kunstenaar lichtbakjes met rode, groene, blauwe en amberkleurige lampjes. "Daarmee kan ik de kleuren ook mengen. Bewegingssensoren zorgen ervoor dat de lampen aangaan als er mensen passeren".

Katrin is blij met de medewerking van de architect die zijn verlichting moest aanpassen zodat haar kunstwerk beter tot zijn recht komt.

Tijdens dit vraaggesprek is Katrin druk bezig om met behulp van een laptop de kunstverlichting in te regelen. Maar ze is al heel enthousiast over de resultaten tot nog toe. Het kunstwerk wordt waarschijnlijk in de laatste week van oktober officieel onthuld.