Gemeente Hilversum

Gemeente werkt volgens servicenormen

publicatiedatum: woensdag 30 september 2009

De gemeente Hilversum streeft ernaar om de dienstverlening aan de klant te verbeteren. Daarom heeft de gemeente afspraken gemaakt. Het zijn servicenormen die de organisatie zichzelf oplegt. De afspraken gelden vanaf 1 oktober 2009 voor iedereen die bij de gemeente Hilversum werkt. De gemeente heeft ervoor gekozen bij de aftrap een aantal normen te benoemen die realistisch zijn. Het is de eerste versie van de servicenormen. In de toekomst worden ze wellicht uitgebreid of aangescherpt. De servicenormen staan in een handige brochure, zodat ook de klant kan lezen wat hij van de gemeente mag verwachten.
Het voorstel van de Commissie Jorritsma en de VNG om kwaliteitshandvesten in te voeren dateert van 2005. Het is de bedoeling dat alle overheidsorganisaties in 2011 beschikken over kwaliteitshandvesten met een aantal servicenormen. Kernbegrippen zijn: een klantgerichte dienstverlening, actief luisteren naar burgers, afspraak is afspraak, behoeften van de klant centraal stellen. Reden om kwaliteitshandvesten in te voeren: burgers stellen hogere eisen aan de kwaliteit van de dienstverlening (kritischer, grotere behoefte aan informatie, transparantie, waar kan men op rekenen).

Kwaliteitshandvest
Met een kwaliteitshandvest legt - in dit geval de gemeente Hilversum - beloften vast over haar dienstverlening. Daarmee weet de burger wat hij kan verwachten als hij met de gemeente te maken krijgt. Ook medewerkers van de gemeente weten precies wat er van ze wordt verwacht. Het is een extra prikkel om goede dienstverlening te leveren. Een kwaliteitshandvest bevat een aantal servicenormen.