Gemeente Westland heeft schoonste stranden van Nederland

30/09/2009 17:25

Stichting Nederland Schoon

Katwijk, 30 september 2009 - De gemeente Westland heeft vandaag de titel 'Schoonste Strand van Nederland 2009' gewonnen, de verkiezing die Stichting Nederland Schoon voor de 7e keer organiseerde. ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom overhandigde in Katwijk de 'Gouden Wimpel 2009' aan burgemeester Sjaak van der Tak van het Zuid-Hollandse Westland. Westland, dat in 2003 nog helemaal onderaan eindigde, wint de verkiezing voor het eerst.

Vier sterren stranden

Behalve winnaar Westland kregen nog 11 Nederlandse gemeenten het predikaat 'zeer schoon strand'. De volgende 12 gemeenten met 'zeer schone stranden' kregen van de ANWB een viersterren-plaquette uitgereikt:


1. Westland


2. Schiermonnikoog


3. Veere


4. Noord-Beveland


5. Sluis


6. Schouwen-Duiveland


7. Westvoorne


8. Terschelling


9. Harlingen


10. Vlieland


11. Rotterdam


12. Noordwijk

Ook de stranden met 3 sterren, die staan voor 'schone stranden', ontvingen een plaquette.

Westland

Het strand van Westland, voor de kust van 's-Gravenzande, Ter Heijde en Monster strekt zich uit over 8 kilometer tussen Kijkduin en Hoek van Holland. Er staan tien strandpaviljoens op het Westlandse strand, waarvan vijf in Monster en vijf in 's-Gravenzande. Het succes van Westland zit in het zich inleven in een goed gastheerschap voor de strandgangers en in slimme resultaatgerichte afspraken met de aannemer. Zo ziet men de strandopgangen als visitekaartje, dus die moeten altijd schoon zijn. Strandgangers kunnen bij de strandopgangen al afvalzakjes mee nemen. De resultaatgerichte afspraken houden in, dat de aannemer ook 's avonds verantwoordelijk is voor een schoon strand. De gemeente werkt aan goede relaties met paviljoenhouders die onder andere afvalzakjes hebben gekregen voor hun klanten. Paviljoenhouders worden gestimuleerd het eventuele afval uit de nabije omgeving op te ruimen.

Drukke zomer en schone stranden

Door de economische crisis en het mooie weer bleven deze zomer meer mensen in eigen land. De stranden werden in vergelijking met vorig jaar massaal bezocht. Strandpaviljoenhouders maakten zelfs 15% meer omzet, meldde Paul Zonneveld, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzee.

Meer strandgangers betekent meer afval, toch zijn de stranden schoner dan ooit. Volgens Henk Klein Teeselink van Stichting Nederland Schoon is vooral de samenwerking tussen gemeenten en paviljoenhouders een belangrijke succesfactor in het schoon houden van de stranden. Zo zorgen de Zeeuwse gemeenten Veere en Sluis met een combinatie van slim resultaatgericht beheer en gemeenschappelijke betrokkenheid al jaren voor schone stranden.

Schoonste Strandpaviljoen 2009

Dit jaar was de eerste verkiezing van het Schoonste Strandpaviljoen van Nederland. De winnaar werd 'De Banjaard' op Noord-Beveland, die zelf het beheer doet van zijn deel van het strand. En met succes: het Banjaardstrand scoort een dikke vier sterren.

Jurering

De ANWB-inspecteurs hebben deze zomer bijna 100 Nederlandse stranden in twee rondes onaangekondigd bezocht en geïnspecteerd. Per ronde zijn de stranden zowel 's middags als de daaropvolgende ochtend beoordeeld. De resultaten van de inspectie zijn voorgelegd aan een deskundige jury, bestaande uit Guido van Woerkom (hoofddirecteur ANWB), Lodewijk van der Grinten (directeur Koninklijke Horeca Nederland), Kees van Wijk (directeur VVV Nederland) en Jaap Lodders (wethouder gemeente Lelystad en lid van de VNG-commissie Milieu en Mobiliteit).

Voor een lijst met alle gecontroleerde stranden kunt u vandaag vanaf 17.30 uur terecht op www.nederlandschoon.nl

Foto van het winnende strand: http://download.cohnwolfe.nl/NLS/090930Westland2.jpg