Directeur kenniscentrum ECABO: Arbeidsmarkt kent nog steeds mismacth

30/09/2009 18:00

ECABO

De werkgelegenheid neemt tot 2011 af en de werkloosheid neemt tot 2012 toe. Toch zullen werkgevers voor sommige vacatures ook in deze periode moeilijk personeel kunnen vinden. De komende jaren geldt dat onder meer voor Secretaresses, Applicatieontwikkelaars en Commerciële medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van kenniscentrum ECABO onder meer dan 2200 bedrijven. Directeur Wim Streumer: "Ondanks de crisis, blijft de mismatch."

Ook toont het onderzoek van ECABO aan dat vanaf 2013 de werkgelegenheid weer zal toenemen, waarmee de krapte op de arbeidsmarkt ook toeneemt. De vacatures die nu al moeilijk te vervullen zijn, zullen naar verwachting dan nog lastiger in te vullen zijn. Dat geldt, naast bovenstaande functies, ook voor onder andere: Medewerker vrede en veiligheid, Boekhoudkundig medewerker, Administrateur, Netwerkbeheerder en Juridisch Medewerker arbeidsvoorziening en personeelswerk. ECABO-directeur Wim Streumer: "Het is belangrijk om meer leerlingen te interesseren voor deze mbo-opleidingen en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten."

Crisis

ECABO onderzoekt jaarlijks de situatie op de arbeids- en stagemarkt voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen. Naar aanleiding van de sombere prognoses van het Centraal Planbureau heeft het kenniscentrum een herberekening laten uitvoeren. Opvallend is dat ondanks de crisis die ook de bank- en verzekeringsbranche flink heeft getroffen, er wel veel baankansen liggen voor de commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen. De vraag naar deze functie binnen de branche is namelijk groter dan het aanbod op de arbeidsmarkt.

Matig

Het onderzoek laat ook zien dat de kans op een baan voor sommige gediplomeerde schoolverlaters niet goed is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ICT -medewerker. Streumer: "Voor deze kwalificatie is zowel de kans op werk als de kans op een stageplek slecht. Daarom adviseren we in voorlichtingscampagnes voor jongeren om op een hoger mbo-niveau door te leren. Voor Applicatieontwikkelaars en Netwerkbeheerders liggen er wel goede arbeidsmarkt- en stagekansen."

Het onderzoek beslaat een belangrijk deel van de scholings- en arbeidsmarkt. Op mbo-niveau zijn de beroepen die ECABO onderzoekt, goed voor ruim 20 procent en op mbo- én hbo-niveau zelfs voor 29 procent van de totale Nederlandse werkgelegenheid. ECABO doet onderzoek onder een groot deel van haar leerbedrijven. Dit zijn bedrijven die door ECABO erkend zijn om stagiairs een goede praktijkleerplaats te bieden.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau E'til in Maastricht, in opdracht van ECABO.





http://www.ecabo.nl/bedrijven/arbeidsmarkt