Openbaar Ministerie

Luchthavenmedewerkers vervolgd voor cocaïnesmokkel

30 september 2009 - Arrondissementsparket Haarlem

Elf verdachten staan volgende week terecht voor de rechtbank op Schiphol voor de invoer in vereniging van cocaïne. De verdachten, die op één na allemaal bij diverse bedrijven op de luchthaven werkten of hadden gewerkt, hebben in wisselende samenstelling in totaal 49 kilo cocaïne gesmokkeld in zes transporten. Daarvan is 28 kilo in beslag genomen. Een van de elf verdachten is voortvluchtig.

De drugs kwamen vanuit Suriname en werden op Schiphol uit de vliegtuigen gehaald en buiten het luchthaventerrein gesmokkeld. Dit gebeurde tussen 5 juni 2008 en 27 november 2008. Bij een van de zendingen was de cocaïne in sinaasappelpakken verstopt, die in het cateringgedeelte stonden.
De verdachten zijn tussen de 30 en 63 jaar oud en komen onder meer uit Rotterdam, Den Haag en de regio's Amsterdam en Utrecht. Zij zijn tussen november 2008 en begin maart 2009 aangehouden. Vijf verdachten zitten in voorlopige hechtenis.

Vier van de verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan voorbereidingshandelingen, zoals het doorgeven van vluchtgegevens en dienstroosters/werktijden. Een van de verdachten wordt naast de invoer van cocaïne en voorbereidingshandelingen daartoe verboden wapenbezit tenlastegelegd. Een van de verdachten zou zich naast de invoer van cocaïne en voorbereidingshandelingen ook schuldig hebben gemaakt aan witwassen.

De zaak wordt inhoudelijk behandeld door de Meervoudige Kamer op 5, 6, 8 en 12 oktober 2009. De zittingen beginnen om 09.00 uur. De uitspraak wordt in november verwacht.