OPTA legt TNT Post opnieuw dwangsom op

OPTA niet in staat om posttarieven vast te stellen door ontbreken informatie

Den Haag, 30 september 2009. OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft TNT Post opnieuw een last onder dwangsom opgelegd voor het niet verstrekken van informatie over de daadwerkelijke kosten van de afzonderlijke postvervoerdiensten binnen de universele postdienst. Het postbedrijf dient binnen 8 werkdagen de gevraagde informatie te verstrekken op straffe van een dwangsom van 5 miljoen euro. Ondanks een eerdere dwangsom van 1 miljoen euro heeft TNT Post de informatie nog niet opgeleverd. Daarom kan OPTA niet vóór
1 oktober 2009 de tarieven vaststellen zoals in de nieuwe Postwet staat. OPTA heeft het ministerie van Economische Zaken hiervan op de hoogte gesteld. OPTA moet de tarieven vaststellen om ervoor te zorgen dat de consument redelijke tarieven betaalt voor basis postdiensten, zoals de postzegel.

Wat vooraf ging

OPTA heeft TNT Post 24 juni 2009 een last onder dwangsom opgelegd van
1 miljoen euro voor het niet verstrekken van informatie. TNT Post heeft tegen deze last een voorlopige voorziening aangevraagd bij de Rechtbank Rotterdam. De rechter heeft op 23 juli uitspraak gedaan en stelt daarbij vast dat OPTA terecht van mening is dat TNT Post niet aan haar wettelijke plicht heeft voldaan. De deadline van deze dwangsom is inmiddels verstreken en TNT Post heeft de gevraagde informatie nog niet volledig overhandigd.

Zodra een openbare versie van de last onder dwangsom beschikbaar is, publiceert OPTA deze op haar website onder `Besluiten'. TNT Post kan nog bezwaar aantekenen tegen de last bij OPTA en vervolgens in beroep gaan bij de rechter.