Ministerie van Defensie

Marine assisteert bij speurtocht viceconsul Curaçao

30 september 2009, 18.03 uur

Bij de grote speurtocht op Curaçao naar James Hogan, de viceconsul van de Verenigde Staten, worden ook eenheden ingezet van de Koninklijke Marine en de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. De viceconsul is sinds afgelopen donderdagavond spoorloos.

Vrijdagochtend 25 september deed de echtgenote van viceconsul Hogan aangifte van de verdwijning van haar echtgenoot. De avond ervoor verliet de diplomaat zijn huis voor een wandeling, waarvan hij niet terugkeerde. Het Openbaar Ministerie startte hierop een grootschalige zoekactie, daarbij ondersteund door eenheden van de Koninklijke Marine en de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba. Zo werden de AS-355 kustwachthelikopter, super-RHIB's en marineduikers ingezet.

Militaire bijstand

Na een verzoek tot militaire bijstand door de Gouverneur van de Nederlandse Antillen, Frits Goedgedrag, werden ook de zogenoemde boston whalers van het bootpeloton CZMCARIB (Commandant der Zeemacht Caraïbisch Gebied) ingezet. Daarnaast arriveerde op dinsdag aanvullende defensiemiddelen op Curaçao, zoals duikspecialisten van de Duik- en Demonteergroep en de REMUS (Remote Environmental Monitoring System). Deze onderwaterrobot kan met hoogwaardige sonarapparatuur geheel zelfstandig en veel sneller dan duikers de (zee)bodem in kaart brengen.