Gemeente Doetinchem

Persbericht, 30 september 2009

Laatste UPC-gelden worden verdeeld

Het laatste gedeelte van de UPC-gelden krijgt in 2009 een bestemming. Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week besloten aan welke verzoeken dit jaar het geld wordt toegekend. Voor 2009 is 57.167,- beschikbaar. Dit is inclusief een restant uit 2008.

De zogenaamde UPC-gelden zijn afkomstig uit de verkoop van het gemeentelijke kabelbedrijf. In het eerste jaar (2005) was een bedrag van 100.000,- beschikbaar, in de vier jaren daarna steeds 50.000,-. Ook voor 2009 is er in principe 50.000,-. Uit 2008 resteert echter nog een bedrag van 12.167,- euro. Dit zal gedeeltelijk worden toegevoegd aan het budget van 2009, wat daardoor uitkomt op 57.167,-. Het restant ( 5000,-) is bestemd voor compensatie van de gedorven parkeergeldinkomsten van het Stadsfeest 2009.

Volgens de Vaststellingsoveeenkomst met UPC uit december 2004 kan de gemeente de UPC-gelden besteden aan de gebieden cultuur, welzijn, ict, sport en/of educatie. In 2009 worden acht verzoeken gehonoreerd:

1- Zelfservice Openbare Bibliotheek
De verhuizing van de Openbare Bibliotheek naar Het Brewinc maakt een nieuwe aanpak mogelijk van de dienstverlening. Een van de deelprojecten om tegelijkertijd een nieuw retailconcept en de beleefbibliotheek te realiseren, is de zelfservice. De bibliotheek wil de openingstijden uitbreiden, waar mogelijk van 9.00 tot 21.00 uur, en meer inspelen op actualiteit en presentatie. Dat is mogelijk door de zelfservice verder te automatiseren. De aanschaf van een mediasorteermachine bedraagt ruim 120.000,-. De gemeente Doetinchem draagt hieraan 19.000,- bij.

2- Verhuizing Stadsmuseum
Het Stadsmuseum in Doetinchem gaat verhuizen naar het te renoveren Oude Postkantoor aan de Van Nispenstraat. Het Stadsmuseum kent geen andere inkomstenbronnen dan gemeentelijke subsidie. Om de verhuizing mede mogelijk te maken, wordt 17.000,- gereserveerd voor het Stadsmuseum.

3- Aanpassing Joods monument
De uitvoering van het Joods monument is helaas niet naar tevredenheid. De leesbaarheid van de tekst is met name in het geding. De aanpassingskosten worden betaald uit diverse onderhoudsbudgetten voor de openbare ruimte. Vanuit de UPC-gelden wordt 5.000,- gereserveerd.

4- Verhuizing Ut Olde Ambacht
Museum Ut Olde Ambacht in Wehl zal verhuizen naar een nieuw onderkomen. Er wordt 5.000,- gereserveerd ter stimulering van de verhuisoperatie.

5- Boek Piet Mondriaan
De Doetinchemse kunsthistoricus Jan Stap heeft zich bij het Staring Instituut gemeld met een manuscript met daarin een hoofdstuk over de Achterhoekse en Doetinchemse jaren van Piet Mondriaan, zijn vrienden en relaties en de invloed hiervan op zijn werk. Voor zowel de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst en Winterswijk als de provincie Gelderland een interessant item. Om uitgave van het boek mogelijk te maken, draagt de gemeente Doetinchem 4.500,- bij.

6- Historische watermolen Bethlehem
Particuliere initiatienemers uit Gaanderen willen een historische watermolen in het gebied Bethlehem realiseren, nabij de oorspronkelijke locatie. Knelpunt is de waterhuishouding; er is weinig water in het gebied en daarnaast leveren de raderen van de molen problemen op voor de vissen. Het waterschap Rijn en IJssel gaat echter de mogelijkheden verkennen, van waaruit de plannen nader bekeken kunnen worden. Vanuit de UPC-gelden wordt met 4.000,- aan het onderzoek bijgedragen.

7- Lookwartier Ontluikt
Rond de opbouw van de wijk het Lookwartier is het de bedoeling om de werking van de Nederlandse stedenbouw begrijpelijk te maken voor een breed publiek en een gesprek op te gang te brengen over de gemaakte en nog te maken keuzes in de stad. Via een website, de gemeentepagina, interviews met deskundigen en betrokkenen en na twee jaar een afrondend boek zal het stedenbouwkundig proces landelijke aandacht genereren onder de titel Lookwartier Ontluikt. De aanloopkosten worden via de UPC-gelden tot een bedrag van 1.500,- vergoed.

8- Podium Doetinchem
De bijdrage aan de Stichting Podium Doetinchem voor beheer en onderhoud bedraagt 1.000,-.

Laatste keer
Het is dit jaar voor het laatst dat er UPC-gelden te verdelen zijn. In 2010 zijn er geen UPC-gelden meer voorhanden.