Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ­ MELKWEG AMSTERDAM

ORKA feat. YANN TIERSEN
Band van de Faroër samen met componist van soundtrack Amelie

Melkweg, The MAX · woensdag 30 september · 20.00 uur · 20,00 + lidm.
· · ·

Op woensdag 30 september vindt er een bijzondere samenwerking plaats tussen de band Orka en componist en mult-instrumentalist Yann Tiersen in de Melkweg in Amsterdam. Yann Tiersen is bij een groot publiek vooral bekend van de soundtrack van de film `Le fabuleux destin d'Amélie Poulain'. Orka is de bekendste band van de Faroër eilanden en heeft een avantgardistische manier van muziek maken. De band gebruikt namelijk veelal zelfgemaakte muziekinstrumenten. Deze samenwerking levert krachtige, melodieuze en epische kwaliteitspop op, zoals we van deze muzikale Scandinaviers en Fransman mogen verwachten. Hoe dit live klinkt is op 30 september te horen tijdens dit eenmalige Nederlandse optreden.

Afgelopen winter kwamen de bandleden van Orka en Yann Tiersen bijeen om te werken aan een gezamenlijk project. In Frankrijk hebben Orka en Yann Tiersen al gezamenlijk opgetreden met lovende kritieken tot gevolg. Orka gebruikt zelfgemaakte instrumenten, deels gemaakt van rommel, (electronisch) gereedschap en werktuigen, gevonden op de boederij van één van de bandleden. Hierdoor kan de band worden vergeleken met Einstürzende Neubauten, ware het niet dat de leden van Orka melodieuzer zingen en er een meer organische in plaats van industriele aanpak op na houden.

Yann Tiersen is in Frankrijk een grote ster en de sountrack van film `Le fabuleux destin d'Amélie Poulain' was ook daarbuiten een bestseller. Als componist slaat hij een brug tussen chanson, klassiek en pop. Zo werkten op zijn laatste album `Les Retrouvailles' o.a. Stuart Staples van Tindersticks, Jane Birkin en Elizabeth Fraser van Cocteau Twins mee. Zelf speelt Tiersen onder andere piano, viool, accordeon, gitaar en hij zingt.

De krachtige en theatrale muziek die de samenwerking van Yann Tiersen en Orka oplevert, gaat van verstilde, epische songs naar ritmische structuren. Deze avond zullen in de Melkweg de grenzen van de popmuziek worden opgezocht.