Stimuleringsfonds voor de Pers



NDC|VBK de uitgevers - Onderzoeksproject Multimediaal Werken Datum besluit: 30-09-2009

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft besloten een subsidie van ten hoogste EUR 118.321,- in de vorm van een uitkering beschikbaar te stellen aan uitgeverij NDC-VBK voor een onderzoek naar het multimediaal werken vanuit één (dagblad)redactie.

Doel van het onderzoek is om te bekijken hoe nieuws en informatie multimediaal vermarkt kan worden, zodat er voldoende inkomsten gegenereerd kunnen worden om het huidige redactieniveau te behouden. Naast de dagbladen, weekbladen en internetsites gaat het daarbij om radiostations en een (te bouwen) tv-station. Wat het tv-station betreft is deels een vooronderzoek gedaan naar de positie van regionale tv-stations, de ervaringen van regionale, nationale en internationale dagbladen op het gebied van bewegend beeld en de interesse van consumenten. Dat heeft er toe geleid om zelf een regionaal TV-station te beginnen, in eerste instantie alleen met tekst-tv en later met video, met als uitgangspunt: `Al doende leert men'. Het onderzoek zal daarom niet alleen bestaan uit een literatuuronderzoek en een vooronderzoek, maar ook uit een praktijkonderzoek.

De totale kosten van het onderzoeksproject zijn geraamd op EUR 236.462,-. Daarvan is de helft aan het Stimuleringsfonds gevraagd. Het Fonds heeft besloten op grond van artikel 8.15 van de Mediawet 2008 dit bedrag beschikbaar te stellen. Dit artikel biedt de mogelijkheid subsidie te verstrekken aan onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel, voor zover dat onderzoek past in de doelstelling van het Stimuleringsfonds. Het onderzoek dat door NDV-VBK wordt uitgevoerd is niet alleen relevant voor de Noordelijke dagbladen, maar in essentie voor elk (regionaal) dagblad dat multi/crossmediale aspiraties heeft. Verder sluit het onderzoek goed aan bij de aanbevelingen van de Tijdelijke Commissie Innovatie en Toekomst Pers (Commissie-Brinkman) èn bij het Advies Persbeleid van augustus 2008, waarin het Fonds aangeeft dat vernieuwing in een bedrijfstak die te kampen heeft met dalende lezersaantallen, veranderend leesgedrag en dalende inkomsten van groot belang is, vooral voor lokale en regionale bladen. Het onderzoek dat door NDC-VBK wordt uitgevoerd en waarvan de resultaten aan de persbedrijfstak beschikbaar zullen worden gesteld, past daar naar de mening van het Fonds goed in.

Aan die subsidieverlening is de gebruikelijke verplichting gekoppeld dat het project moet worden uitgevoerd zoals het is aangevraagd, dat wil zeggen: inclusief het niet door het fonds gefinancierde deel van het project. Dit wordt tussentijds en na afloop van het project getoetst aan de hand van inhoudelijke en financiële rapportages over de voortgang van het project. Verder dient de uitgever na afronding van het project een eindverslag en een financiële verantwoording met accountantsverklaring te overleggen.