Utrechts Landschap krijgt eerste Tour de Flèche


Boekuitreiking start sponsoractie

UTRECHT, 20090930 -- Marco Glastra, directeur van de Stichting Het Utrechts Landschap, nam maandag 28 september uit handen van schrijver Rik Vollebregt het officiële eerste exemplaar van zijn reisverhaal Tour de Flèche in ontvangst. Vollebregt schreef zijn verhaal over een fietsreis naar Bretagne en vertelt: `Tijdens het fietsen ben ik getroffen door wat ik de verbazingsmacht van de natuur noem. Ik ben aangemoedigd door leeuweriken, gewaarschuwd door een ree, geïnspireerd door een patrijs en voor een raadsel gesteld door kraaien.' Deze belevenissen met en in de natuur deden Vollebregt besluiten om de opbrengst van zijn boek te doneren aan Het Utrechts Landschap.

`Omdat Utrecht zo vol gebouwd wordt, moeten we doen wat we kunnen om het landschap te beschermen', motiveerde Vollebregt zijn besluit. `Niet alleen voor de bomen, de planten en de dieren, maar misschien wel vooral voor onszelf.' Glastra nam Tour de Flèche met dank in ontvangst en bevestigde de brede beschermingsactiviteiten van Het Utrechts Landschap: `Van de echt ruige natuur waar alles zijn eigen gang gaat, zoals bij de Blauwe Kamer, tot en met de aangelegde landgoederen waar we actief beheren.'

Tour de Flèche
In Tour de Flèche fietst Rik Vollebregt naar de enorme steentijdbouwwerken van Bretagne. Zijn reisverhaal onderscheidt zich door de pakkende beschrijving van de diepe trance waarin hij door vermoeidheid en eenzaamheid belandt. Na het bos van Wallers, de hoogste bergtop van West Frankrijk en een ontmoeting met de Tour de France is het alsof de hele wereld met hem communiceert. Zelf voelt hij zich na afloop als een jonge indiaan die zijn proef heeft doorstaan. `Ik heb naar de stem van de natuur leren luisteren', zegt hij over zijn tocht. `Ik mag me man noemen.'
Rik Vollebregt (1964) is enthousiast wielrenner, freelancejournalist en natuurkundig ingenieur. Hij schreef eerder voor Fiets over Rondjes om te Rammen en de invloed van fietsen op het bewustzijn (de blik op nul en het verstand op oneindig). Tour de Flèche is zijn eerste boek.
Tour de Flèche kost 15,95 euro en is bij iedere online boekhandel te bestellen. ISBN: 978-90-484-0756-9.
www.rikvollebregt.nl/

Het Utrechts Landschap
Stichting Het Utrechts Landschap beschermt natuur en cultuur in de provincie Utrecht. Het belangrijkste middel daarbij is de aankoop van terreinen en historische gebouwen gevolgd door zorgvuldig beheer en onderhoud. Sinds 1927 heeft Het Utrechts Landschap ruim 4700 hectare natuurgebied verworven en vele boerderijen, kastelen, landgoederen en molens in beheer genomen. De natuurgebieden bieden leefruimte aan planten en dieren en dragen bij aan het welzijn van de mens. De historische gebouwen verrijken het landschap en vormen het tastbare bewijs van de rijke historie van deze provincie.
www.utrechtslandschap.nl/





ingezonden persbericht