Ingezonden persbericht


Bericht


01-09-09

Bekendmaking Jury Ontwerpmarathon
Op 18 en 19 september organiseert CAST de Ontwerpmarathon, waarin twaalf teams van jonge architecten in 24 uur een ontwerp maken voor de voormalige Vormenfabriek in de Spoorzone van Tilburg. De resultaten zullen worden beoordeeld door een deskundige jury, die CAST hieronder aan u voorstelt.

Detail voormalige Vormenfabriek. Foto: Peter den Ouden.

Jurysamenstelling

· Marieke Moorman, wethouder gemeente Tilburg Als wethouder van de gemeente Tilburg is Marieke Moorman verantwoordelijk voor Milieu, Maatschappelijke Opvang en Jongeren en Jeugdparticipatie. Naast deze onderwerpen is ook de Spoorzone onderdeel van haar portefeuille. De wethouder zal de jury van deze ideeënprijsvraag voorzitten.
· Vera Yanovshtchinsky, Vera Yanovshtchinsky architecten Na haar studie aan de Technische Universiteit Delft en het opdoen van ervaring bij verschillende bureau, startte Vera Yanovshtchinsky in 1997 haar eigen architectenbureau in Den Haag. Dit middelgrote bureau werkt aan uiteenlopende projecten, als het recent gerealiseerde Bijlmer Sport Centrum in Amsterdam en het Wateringse Veld College in Den Haag.
· Hans van Heeswijk, Hans van Heeswijk architecten Hans van Heeswijk was onlangs veelvuldig in het nieuws in verband met zijn ontwerp voor de Hermitage in Amsterdam. Met zijn in Amsterdam gevestigde bureau realiseerde hij al vele interessante projecten, waaronder het Graphic Design Museum in Breda en de vormgeving van de IJtram in Amsterdam.
· Harm Tilman, de Architect
Harm Tilman is sinds 2002 hoofdredacteur van het tijdschrift 'de Architect', Nederlands bekendste onafhankelijke en opiniërende vaktijdschrift op het gebied van architectuur, stedenbouw, techniek en interieur. Na zijn opleiding was hij geruime tijd werkzaam als stedenbouwkundig ontwerper en onderzoeker en daarnaast heeft hij verschillende publicaties op zijn naam staan. Ontwerpmarathon
De opgave van de ontwerpmarathon behelst de locatie 'Vormenfabriek' op de grens van de nieuw te ontwikkelen Spoorzone met grootstedelijke ambitie, en de kleinschaligere, historische stad. CAST vraagt de ontwerpers om een uitdagende visie voor gebouw en context, waarbij de cultuurhistorische waarde van het voormalige fabriekspand wordt ingezet als kwaliteit voor de plek en de relatie met de stad. De deelnemende teams zijn inmiddels bekend. Het beste ontwerp wordt beloond met een geheel verzorgde stedentrip aangeboden door Bricx, kennisorganisatie op het gebied van keramische gevelstenen en dakpannen. Het winnende team zal bekend worden gemaakt op woensdag 30 september. Op deze avond zullen de juryleden, deelnemers en andere geïnteresseerden in gesprek gaan over de resultaten en hun betekenis voor de ontwikkeling van de Spoorzone. De ontwerpmarathon vindt plaats in het gebouw dat onderwerp is van de opgave. De huidige gebruiker, cultuurfabriek de Hall of fame, helpt CAST bij het faciliteren van het evenement. CAST organiseert de ontwerpmarathon flankerend aan het internationale symposium Comeback Cities, dat in hetzelfde weekend wordt georganiseerd door de gemeente Tilburg. De ontwerpmarathon is vrij toegankelijk voor publiek en zal daarnaast via CityTV 24 uur lang live op internet te volgen zijn. CAST wordt ondersteund door Stimuleringsfonds voor Architectuur | Architectenwerkgroep | Bedaux de Brouwer Architecten | Bo.2 Architectuur en Stedenbouw | Bouwbedrijf Remmers | Bouwfonds MAB ontwikkeling | Bouwgroep Van der Weegen BV | Gemeente Tilburg | HvB Bouwgroep | Luijten Smeulders Architecten | Storimans Wijffels Architecten | TBV Wonen | TIWOS | WonenBreburg |