Gemeente Delft

Extra impuls voor verbeteren positie Delft als centrum van creativiteit en innovatie

Woensdag 30 september ondertekenen het college van burgemeester en wethouders en het college van bestuur van de Technische Universiteit Delft (TUD), een nieuwe samenwerkingsovereenkomst 'kunst en cultuur. Doel hiervan is gezamenlijk een extra impuls te geven aan de positie van Delft, nationaal en internationaal, als belangrijk centrum van creativiteit en innovatie.

De stad Delft en de TUD hebben een bijzondere band: Delft is de thuisbasis en podium van de TUD. Daarom willen de gemeente en de TUD talentvolle studenten nog meer actief betrekken bij de stad. Met het ondertekenen van deze bijzondere overeenkomst wordt de al bestaande samenwerking tussen de universiteit en de gemeente nog verder verdiept.

De gemeente en de TUD bundelen hun krachten voor de realisatie van projecten op het gebied van kunst en cultuur die een focus hebben op vormgeving, design, beeldende kunst, theater, architectuur en cultureel erfgoed. Concrete projecten zijn het ontwerpen van kunstenaarswoningen in incourante panden in de binnenstad, ontwerpen van straatmeubilair, leveren van bijdragen aan bestaande festivals als de Mooi Weer Spelen en het vormgeven van vaartuigen en andere vervoersmiddelen in de stad.

Zowel de gemeente als de TUD stellen jaarlijks een bedrag van ¤ 1000.000,00 beschikbaar voor een periode van vier jaar. De bijdrage van de TUD bestaat deels uit inzet van wetenschappelijk personeel en studenten bij de uitvoering van projecten en deels uit financiële participatie (bijvoorbeeld sponsoring MooiWeerSpelen).

Wethouder Lian Merkx (Cultuur): 'Het is al heel lang een wens van mij om als gemeente structureel meer met de TUD samen te werken. Ik ben ontzettend trots dat we elkaar zo goed hebben weten te vinden en dat we nu een mooie lijst van projecten hebben die we samen voor de stad uit zullen gaan voeren. Door deze unieke samenwerking kunnen we de bij TUD aanwezige kennis benutten voor het verwezenlijken van nieuwe kwalitatief hoogwaardige en duurzame producten op het gebied van kunst en cultuur.'

Voorzitter college van bestuur TU Delft, Dirk Jan van den Berg:' Bij het Cultuurcentrum merk ik dagelijks de passie van onze studenten voor cultuur. Dat geldt voor studenten van de ontwerpende opleidingen, maar ook voor de anderen. Voor hen is het een grote uitdaging om hun vernuft op het gebied van techniek en design vorm te geven in culturele projecten in hun eigen woon- en werkomgeving.'

Vooruitlopend op de formele ondertekening zijn als enkele projecten opgestart en inmiddels ook uitgevoerd zoals de MooiWeerSpelen 2009, de Delft Business Gift Design Competition en het organiseren van een congres tijdens het kunst en techniekweekend in het Cultuurjaar 2009.

Bij het ontwikkelen en selecteren van projecten en activiteiten maken gemeente en TUD gebruik van elkaars kennis en expertise. Zij willen dat graag aanvullen met vergelijkbare en aanvullende kwaliteiten van anderen.

Gemeente en universiteit gaan daarom ook andere partijen uitnodigen.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft