Gemeente Utrecht

De lekkerste kinderboekenweek aller tijden

Aan tafel! - Eten en snoepen: dat is het thema van de Kinderboekenweek 2009. Van 30 september tot en met 21 oktober zijn in alle vestigingen van Bibliotheek Utrecht iedere woensdagmiddag smulprogramma's voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is er een spannende wedstrijd. De toegang is voor alle activiteiten gratis.

De smulprogramma's starten om 14.00 en om 15.00 uur. Er kunnen maximaal 25 kinderen per ronde meedoen. Iedere woensdag wordt een ander programma geserveerd: toveren, letters (vr)eten, dierenverhalen, griezelig lekker en in sommige bibliotheekvestigingen ook nog een poppentheater. Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen meedoen met de wedstrijd 'Je bent om op te eten'. De maker van het mooiste bord met plaatjes van groenten en fruit wint een heerlijke prijs. Borden zijn vanaf 1 oktober verkrijgbaar bij de Utrechtse bibliotheken en de Kunstuitleen, Maliebaan 42. Daarnaast zijn in alle bibliotheekvestigingen twee boekpresentaties: de bekroonde boeken op de jeugdafdeling en boeken gericht op eten met kinderen op de afdeling voor volwassenen.

Gezond eten
Tijdens de Kinderboekenweek besteden veel basisscholen extra aandacht aan gezond eten. Leerkrachten kunnen meedoen aan de workshop 'Smaaklessen'. Proeven, ruiken, horen, voelen en kijken, dat wil zeggen het verkennen van eten met al je zintuigen staat hierbij centraal. Daarnaast staan op de website www.utrecht.nl/gezondgewicht tal van lesideeën die passen bij het thema 'Aan tafel'. Zoals een quiz en geheugenspel rond de vraag 'wat eten dieren', knutselen met groenten en fruit en tips om het eten van fruit in de klas te belonen.

Programma
De Kinderboekenweek is een samenwerking tussen Bibliotheek Utrecht en de GG&GD Utrecht. Een folder met het hele programma is verkrijgbaar in de bibliotheekvestigingen en te lezen op www.bibliotheek-utrecht.nl Zie ook: www.kinderboekenweek.nl.