Heruitgave Jasper en Pirngadie deel V nu verkrijgbaar


LEIDEN, 20090930 -- De heruitgave van 'De inlandsche kunstnijverheid in Nederlands Indië' is eindelijk echt van de grond. Tussen 1912 en 1930 verscheen dit vijfdelige werk van Jasper en Pirngadie over de inlandse kunstnijverheid van Nederlandse Indië. Uitgeverij Sidestone Press werkt momenteel aan een herdruk van alle vijf de delen. Het vijfde deel, over de bewerking van niet-edele metalen, is sinds deze week verkrijgbaar. Dit deel behandelt voorwerpen uit het dagelijkse leven, zoals kommen en schalen, maar ook beelden en wapens. Het boek is dan ook rijkelijk geïllustreerd (in kleur) met voorbeelden van krissen, zwaarden en pieken.

Jasper & Pirngadie
In het begin van de 20ste eeuw ontstond er een groeiende belangstelling voor de kunstnijverheid in Nederlands Indië. Vooral de Nederlandse bestuursambtenaar J.E. Jasper en de Javaanse kunstenaar Mas Pirngadie speelden hierbij een belangrijke rol, door hun inmiddels beroemd geworden boekenreeks. Pirngadie is vooral bekend om zijn prachtige afbeeldingen waarmee de boeken rijkelijk zijn geïllustreerd.

De herdruk van Sidestone
Sidestone Press zal van de gehele reeks een herdruk uitbrengen. De originele exemplaren, die ter beschikking zijn gesteld door het Rijksmuseum van Volkenkunde in Leiden worden stuk voor stuk, pagina voor pagina, digitaal gescand en bewerkt. Ieder boek zal op deze wijze volledig gereproduceerd worden inclusief de prachtige kleurenprenten van de hand van Mas Pirngadie.

Met intervallen van enkele maanden zullen de delen 4, 3, 2 en 1 verschijnen. Het laatste deel dat verschijnt (deel 1 uit de reeks) zal worden voorzien van een uitgebreide inleiding over de auteurs en de afzonderlijke onderwerpen die in de verschillende delen aan bod komen. Deze inleiding zal geschreven worden door dr. H.I.R. Hinzler.

Kijk voor meer informatie over het project en voor het plaatsen van reserveringen voor de volgende delen op www.sidestone.nl/jasper


Nu verkrijgbaar: De inlandsche kunstnijverheid in Nederlands Indië - Deel V:
De bewerking van niet-edele metalen
Auteurs:    J.E. Jasper & M. Pirngadie
Categorie:      Antropologie
ISBN:           978-90-8890-025-9
Uitvoering:     Hardback, gebonden
Aantal blz:     346
Druk:           2e (sinds 1930)
Prijs:          ¤ 89,95 (incl. BTW, excl. verzendkosten)
Meer informatie en bestellen www.sidestone.nl




Sidestone Press