Goldrush doet vraag naar metaaldetectoren stijgen


ASSEN, 20090930 -- In het zuiden en oosten van Soedan is een ware "goldrush" aan de gang. Er worden goudklompen zo groot als voetballen gevonden. Het gehele Nubia gebied van Egypte tot Soedan is in trek bij de vele avonturiers gewapend met een metaaldetector. Vooral het district rond Khartoum een plaats langs de rivier de Nijl is in trek bij de "goldhunters".

Deze "goldrush" leidt niet alleen tot grote onrust bij de plaatselijke bevolking van Zuid Soedan maar ook in Nederland is de "rush" te voelen. Metaaldetectors die specifiek gemaakt zijn om goud te detecteren zijn momenteel niet aan te slepen. Wereldwijd is de vraag nog nooit zo groot geweest en ook in Nederland worden importeurs overspoelt met vraag naar "golddetectors".

Ruud de Heer van Detection Systems Holland verkoopt momenteel honderden detectors aan Soedanezen. "Ze zijn niet aan te slepen vooral de Whites Goldmaster, TDI en V3 zijn erg gewild voor de Soedaanse markt. Soedan is het Klondike van Afrika", aldus de importeur van White's metaaldetectoren.

Ook de vondst die Engelsman Terry Herbert deed doet de vraag in Europa stijgen naar metaaldetectoren. Herbert vond onlangs in het Engelse graafschap Staffordshire een bijzonder grote Angelsaksische schat uit het jaar 700, rijk aan meer dan 1500 gouden en zilveren voorwerpen met een waarde die in de miljoenen wordt geschat.





ingezonden persbericht