FNV Bouw
Werknemers timmerfabriek krijgen hart onder de riem

Met koffie en chocoladeharten vingen FNV en CNV dinsdagmorgen 29 september de werknemers van de timmerfabrieken Verti en Kiba in Bergambacht bij de poort op. 'Een hart onder de riem' stond er groot op het pamflet. "Dat hebben de mensen nu nodig", aldus regiobestuurder Michel Steketee van FNV Meubel & Hout. En dat bleek. De emoties lopen hoog op. De werknemers voelen zich zwaar onder druk gezet. 'We zijn bij de directie geroepen dat het consequenties kan hebben als we niet overwerken', zegt de een. 'De stemming in de fabriek is beneden alle peil, want mensen kijken ook elkaar erop aan.' Eén werknemer vertelt dat hij het hele weekend vol stress heeft rondgelopen: 'Zeker na dat verhaal in de krant van de directie alsof het vrijwillig was.' Voor FNV Meubel & Hout is de zaak overduidelijk: "De mensen worden massief onder druk gezet", concludeert Michel Steketee voor Omroep West en het Algemeen Dagblad.

Vorige week donderdag sommeerde FNV Meubel & Hout samen met CNV Hout en Bouw de directie van Verti-Kiba om direct het onbetaalde overwerk te stoppen. Daarna heeft een deel van de werknemers niet meer overgewerkt. Vervolgens kreeg Michel Steketee vrijdag telefoontjes dat de directie groepjes werknemers bij zich riep. Ze kregen onder meer te horen dat er 'wellicht iemand anders op jouw plaats komt'. Toch probeerde de directie van de twee zusterbedrijven - Verti met 100 en Kiba met 25 werknemers - ook in de krant vol te houden dat er van 'vrijwilligheid' sprake was. Maandag werd besloten op dinsdagmorgen de werknemers bij de poort op te wachten. "Zo zien ze dat we er voor ze zijn", zegt Steketee. Door het portierraampje van een werknemer vertelt hij: "We gaan via de rechter naleving van de cao afdwingen. Maar dat duurt nog even. Daarom zijn we vandaag hier om jullie een hart onder de riem te steken." Het pamflet van de bonden en het hart van chocolade komt op de zitting van de bijrijder te liggen. Dan parkeert de werknemer zijn auto om met een groep collega's een kop koffie te drinken en de situatie op zijn werk te bespreken. Om kwart over zeven, de normale aanvangstijd, vraagt iemand of ze niet naar binnen moeten. "Als je problemen krijgt, zeg je maar dat het een vakbondsvergadering was", grapt Michel Steketee. "Wij hebben als bonden het recht op de fabriek een vergadering te houden."

Onderwijl heeft in elk geval één andere timmerfabriek al protest aangetekend bij de werkgeversvereniging. Daar is het onbetaalde overwerk van Verti-Kiba in het verkeerde keelgat geschoten. Michel Steketee is daar niet verbaasd over: "Ga maar na dat Verti-Kiba zo'n tien tot twaalf procent minder loonkosten heeft door het voltallige personeel elke dag onbetaald een uur te laten overwerken." Hij vindt dan ook dat de Vakraad voor de Timmerindustrie er niet onderuit kan deze praktijk te veroordelen. De Vakraad is vorige week al gevraagd zich met spoed over de kwestie te buigen. De cao Timmerindustrie verbiedt structureel overwerk; incidenteel overwerk moet vergoed worden. Toch duurt het overwerk al sinds 1 april. Voor de zomer is geprobeerd tot een soepele oplossing te komen: met moederconcern Deli werd overeengekomen dat het overwerk na de vakantie zou stoppen en dat de werknemers de overuren gecompenseerd zouden krijgen. Niet alleen houden de vestigingen in Bergambacht zich hier niet aan, nu verklaart ook Deli dat het om een vrijwillige actie van het personeel gaat, aldus meldde Houtwereld gisteren.

a.p.