Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 30 september 2009

Kenmerk 222

Duidelijke en minder regels bij werk aan de weg Nieuwe Amsterdamse verordening Werken in de Openbare Ruimte van kracht

Op 1 oktober 2009 gaat de verordening Werken in de Openbare Ruimte van kracht Met deze verordening vereenvoudigt de gemeente Amsterdam de regels bij het werken aan de weg, verbetert ze de handhaafbaarheid en zorgt ze voor uniformiteit. Er komen gelijke regels in alle stadsdelen die gelden voor alle kabel- en leidingbedrijven.

Opengebroken straten, bouwputten en gele omleidingsborden. Ze horen bij een grote stad. Amsterdammers willen uiteraard dat de werkzaamheden met zo min mogelijk hinder plaatsvinden. De gemeente wil dat ook, samen met alle andere, publieke en private partijen die werken in de openbare ruimte.

Daarom heeft de gemeente de verordening Werken in de Openbare Ruimte (WIOR) opgesteld. De verordening is per 1 oktober 2009 van kracht en betekent een andere manier van werken: minder regels en meer verantwoordelijkheden voor alle betrokken partijen, zoals stadsdelen en wegwerkers. Daarnaast is een slag gemaakt in de wijze van aanvragen. Vergunningaanvragers hoeven niet meer naar een fysieke balie, maar kunnen online zaken doen met de gemeente. Via het digitale formulier op www.amsterdam.nl/ondernemen/werken_in_de kunnen zij bovendien meerdere zaken in één keer regelen, zoals de inrichting van het werkterrein, het opbreken van de weg, het leggen van leidingen en het verzorgen van tijdelijke verkeersmaatregelen. Tot slot zijn de vergunningen per 1 oktober niet meer gebonden aan stadsdeelgrenzen. Voor grote werken, die over stadsdeelgrenzen heen lopen, is één aanvraag voortaan voldoende.

Pb- 222