Ingezonden persbericht

()

PvdA wil opheldering aanpak zwakbegaafde criminele jongeren

De PvdA Rotterdam wil opheldering van het college over de Rotterdamse aanpak van zwakbegaafde, recidiverende, criminele jongeren. De aanleiding daarvoor is het antwoord van Staatssecretaris Albayrak (Justitie) op de brief die de PvdA-fractie haar deze zomer stuurde. Albayrak erkent het probleem, maar verwijst voor concrete actie naar de gemeente Rotterdam. De gemeente Rotterdam is een gezamenlijk initiatief gestart met het ministerie van VWS en Justitie en Achmea Zorg, om tot een Plan van Aanpak te komen. Dit initiatief stamt uit oktober 2008. De PvdA Rotterdam maakt zich, een jaar na de start van dit initiatief, grote zorgen over de afhandeling van dit urgente probleem. Zeki Baran, gemeenteraadslid PvdA: "We zitten er al geruime tijd bovenop en horen van diverse kanten hoe groot en schrijnend dit probleem is. Een probleem voor de jongeren zelf, maar zeker ook voor diegenen die het slachtoffer worden van de acties van deze jongeren. Wat ik dan niet snap is dat er, een jaar na dato, nog geen concrete resultaten te melden zijn."

In de Rotterdamse regio is al sinds lange tijd een tekort aan opvang- en behandelplekken voor jeugdigen met een IQ tussen de 55 en 85. Het gaat alleen al in de Regio Rotterdam om ongeveer 460 zwakbegaafde jongeren die herhaaldelijk in aanraking met politie en justitie komen. Velen van hen hebben bijkomende problemen, zoals een gedragsstoornis of andere psychiatrische problemen. De PvdA in Rotterdam vraagt regelmatig aandacht voor dit dringende probleem. Ook de burgemeester, de heer Aboutaleb, heeft herhaaldelijk de positie van zwakbegaafden in de justitieketen aangekaart. Toch krijgen nog steeds veel van deze recividerende jongeren niet de aandacht en zorg die zij nodig hebben om op het rechte pad te komen en te blijven. Deze jongeren zullen, met onmetelijk veel schade voor de samenleving, steeds weer de fout in gaan zolang zij niet de juiste begeleiding en zorg krijgen. Op dit moment kunnen ónze jongeren deze begeleiding niet in de Rotterdamse regio of daar buiten krijgen.

In een brief aan staatssecretaris Albayrak, op 8 juli 2009, uitte de PvdA-fractie haar bezorgdheid over dit probleem en vroeg haar naar de mogelijkheid voor het creeëren van passende en geschikte opvang in de Rotterdamse regio. Uit haar antwoord blijkt dat volgens het gezamenlijke initiatief, van oktober 2008, er uiterlijk in 2014 een trajectplan opgesteld moet zijn voor deze specifieke probleemgroep. Een lange periode, gezien de grote urgentie en het belang van dit probleem. Aanleiding voor de PvdA om het college om opheldering te vragen.

- einde bericht -