Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
115 Vragen van de heer drs. W.G. Rietkerk
(ingekomen 30 september 2009)


In het Nederlands Dagblad van maandag 28 september jl. wordt er melding gemaakt van een toename van dakloze gezinnen. De opvangcentra en hostels voor daklozen zijn niet ingesteld op de opvang van gezinnen. De koepelorganisatie Federatie Opvang heeft in een onderzoek in opdracht van de staatsecretaris vastgesteld dat het gaat om landelijk jaarlijks enige duizenden gezinnen. Daarbij wordt ook de gemeente Utrecht vermeld. "In Utrecht zijn de wachtlijsten van twee voorzieningen bekend: daar stonden 28 dakloze gezinnen op".

De Christen Unie maakt zich hierover zorgen en heeft de volgende vragen aan het College:
1. Kent u het bovengenoemde rapport?
2. Zijn de genoemde getallen van dakloze gezinnen in de stad Utrecht juist? Is het bekend of er ook buiten de twee genoemde voorzieningen meer vermeldingen zijn van gezinnen die dakloos raakten?
3. Is het mogelijk ook inzicht te krijgen in de redenen van die dakloosheid? Kunt u ons die meedelen?
4. Is er enig zicht op waar deze gezinnen zich bevinden?
5. Heeft de dakloosheid een invloed op het schoolbezoek van de kinderen?
6. Hoe lang is de duur van de dakloosheid van deze gezinnen?
7. Is er sprake van een toename?
8. Zo ja, staat de toename van dakloosheid in deze groep van gezinnen dan niet in tegenspraak met de berichtgeving dat dakloosheid door huisuitzetting in Utrecht sterk is afgenomen?
9. Welke zorg wordt er aan deze gezinnen verleend? Zijn er bijv. in onze gemeente gezinscoaches voor zulk soort gezinnen?


---- --