Begroting: het innoverend voorstel van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

30/09/2009 15:09

Onafhankelijke Ziekenfondsen-Mutualités Libres

Moeten we in de gezondheidszorg instemmen met een groeinorm van 4.5%? Volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen moeten de bedragen, overeenkomstig aan deze potentiële groei, niet in 2010 gebruiken, maar aanwenden voor drie fondsen: het Zilverfonds, het Toekomstfonds en het Innovatiefonds. Een innoverend en constructief voorstel om het herstel van de economie te steunen!

BRUSSEL, 30 september 2009. Binnen de huidige periode van budgettaire schaarste, zijn relancemaatregelen noodzakelijk, ook binnen de sociale zekerheid.

Indien de overheid vasthoudt aan een groeinorm van 4.5%, dan zal de gegenereerde marge binnen de gezondheidszorg oplopen tot 836 miljoen. De Onafhankelijke Ziekenfondsen stellen voor om dit theoretische bedrag integraal aan te wenden voor drie fondsen:

- 40% naar het Zilverfonds voor de sociale zekerheid

- 40% naar het Toekomstfonds voor de gezondheidszorg

- 20% naar het Innovatiefonds voor de gezondheidszorg

Ter herinnering, het Innovatiefonds is een initiatief dat de Onafhankelijke Ziekenfondsen al meerdere jaren verdedigen. Het doel van dit fonds is patiënten met zware aandoeningen toelaten zo snel mogelijk te kunnen genieten van innovatieve behandelingen, voornamelijk geneesmiddelen, waarvoor er nog geen tegemoetkoming voorzien is binnen de ziekteverzekering.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen wijzen er voorts op dat men geen nieuwe initiatieven in gezondheidszorg (tegemoetkoming voor nieuwe verstrekkingen of geneeskundige technieken) zal kunnen financieren zonder budgettair gelijkwaardige bezuinigingsmaatregelen te voorzien.

De dringende behoeften ondersteunen (Innovatiefonds) en de toekomstige behoeften voorbereiden (Zilverfonds & Toekomstfonds), kunnen het ontstaan van een gezonde en transparante ziektekostenverzekering enkel bevorderen. Dit is de verbintenis die de Onafhankelijke Ziekenfondsen aangaan.

Pascal Mertens,

Directeur-generaal van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

02/778.92.01

----

De Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ)

MLOZ verenigt zeven ziekenfondsen: Euromut, Partena Onafhankelijk Ziekenfonds, Onafhankelijk Ziekenfonds Securex, OZ Onafhankelijk Ziekenfonds, Partenamut Mutualité Libre, Mutualité Professionnelle et Libre de la Région wallonne en Freie Krankenkasse.

Met meer dan 1.950.000 leden zijn de Onafhankelijke Ziekenfondsen de derde grootste verzekeringsinstelling van het land.

Alle Onafhankelijke Ziekenfondsen staan garant voor een kwalitatieve dienstverlening binnen het kader van de verplichte én aanvullende verzekering, aangepast aan de hedendaagse eisen en behoeften.

Persverantwoordelijke:

Karima Amrous - Manager Externe Communicatie

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Sint-Huibrechtstraat 19, 1150 Brussel

E-mail : karima.amrous@mloz.be

Tel : 02/778.94.33 / Gsm : 0474/32 14 46

www.mloz.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel