Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Aanpak sociale problemen en geen getut meer in Zuidoost

30-09-2009 * Meer politie op straat, een anonieme tiplijn om wapenbezit te melden en eindelijk een stevige aanpak van de hoge schooluitval en de nog steeds gebrekkige schuldhulpverlening. Zo luidt een deel van de voorstellen die de SP doet in een notitie over de aanpak van het toenemende geweld in Amsterdam Zuidoost. SP-fractievoorzitter Remine Alberts: "De inwoners van Zuidoost hebben recht op een brede en stevige aanpak, want zij zijn de dupe van dit getut."
null
Volgens Alberts heeft de uitbreiding van het preventief fouilleren - vooralsnog de enige maatregel die is getroffen in reactie op het geweld - weinig tot niets geholpen. "De laatste schietpartij bewijst dat het extra preventief fouilleren een lapmiddel is. Er blijven mensen in Zuidoost met geweren zwaaien. Op kinderboerderij De Gliphoeve heeft de politie de beheerders aangeraden voor het donker te vertrekken nadat mensen hadden gemeld dat jongeren daar elkaar hun wapens toonden. Ik vind dat de politie daar gewoon moet optreden."

Maar belangrijker vindt Alberts dat eindelijk de sociale problemen in Zuidoost serieus worden genomen. "Waarom is de schuldhulpverlening nog steeds niet op orde? Waarom is de schooluitval en het aantal tienerzwangerschappen nog steeds zo hoog? Waarom biedt Zuidoost zo weinig werkgelegenheid voor zijn eigen inwoners? De enige oplossing voor sociale problemen in Zuidoost van de laatste jaren was het slopen van de slechtste buurten. Daar verplaats je problemen alleen maar mee."

Als het aan de SP ligt worden de voorgestelde maatregelen doorgevoerd onder regie van de centrale stad. SP-fractievoorzitter Remine Alberts: "Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet heeft acht jaar gehad om orde op zaken te stellen in Zuidoost. Haar pogingen zijn duidelijk mislukt. Het wordt tijd dat de centrale stad ingrijpt."