Gemeente Zandvoort

Persbericht

Boulevard van Zandvoort aangepakt

De vooroorlogse grandeur komt terug in Zandvoort. De gemeenteraad van Zandvoort heeft tijdens de raadsvergadering van dinsdag 29 september ingestemd met het 'Bestemmingsplan Middenboulevard'. Daarmee is de weg vrij voor ambitieuze plannen om de allure van de Noord-Hollandse badplaats te vergroten.

Met het project Middenboulevard wil de gemeente Zandvoort de inrichting en uitstraling verbeteren van het gebied tussen de kust en het centrum. Vooral rond het Badhuisplein en het Palace Hotel, beide aan zee, hoopt de gemeente meer toeristische en economische kansen te benutten. Wethouder Bierman: "Het is geweldig dat het bestemmingsplan is goedgekeurd. We kunnen nu vooruit. De gemeente gaat niet zelf ontwikkelen, maar voert de regie. We kunnen nu plannen maken, met andere eigenaren praten, grondaankoopovereenkomsten sluiten, aanbestedingen opstarten of ontwerpprijsvragen uitschrijven. We bedenken verleidingstactieken om ook nieuwe ondernemers naar de kust te trekken. Zij moeten passen bij het nieuwe elan en echt een aanvulling zijn op de bestaande hotels en winkels. Kortom, we gaan nu echt beginnen."

Het project Middenboulevard heeft betrekking op de realisering van woningen, winkels, parkeervoorzieningen en overige (commerciële) voorzieningen. Het is de bedoeling dat het gebied een verbindende rol gaat spelen in Zandvoort waar wonen, ondernemen en recreëren op een natuurlijke en prettige wijze samenkomen. Dit plan maakt het mogelijk om in bepaalde gedeelten de bebouwing in ranker en slanker vormen te gieten. Het is een globaal bestemmingsplan met ruime kaders, zodat er speelruimte blijft voor mooie bouwplannen. De gemeente wil met de bebouwing de grandeur van vroeger laten herleven. "In de 19de eeuw baadde Keizerin Sissi hier en hadden we doorgaande rijtuigen tot Basel. In de Tweede Wereldoorlog wilden de Duitsers een vrij schootsveld en de mondaine bebouwing van Zandvoort werd weggeblazen. Het Zandvoort van de toekomst heeft de vooroorlogse aantrekkingskracht en zal zich onderscheiden van andere badplaatsen", aldus Bierman.

Het aanzicht van Zandvoort is al jarenlang punt van discussie. Een eerder bestemmingsplan werd afgewezen door de provincie. Er is met man en macht gewerkt aan een nieuw plan dat vele mogelijkheden biedt. Voor het eerst is een bestemmingsplan tot stand gekomen met behulp van belanghebbenden uit het gebied en speciaal daarvoor georganiseerde bewonersbijeenkomsten. Uitgangspunt is de concept structuurvisie Parel aan Zee+ waarin een beeld wordt geschetst van Zandvoort in de toekomst. Zandvoort zet zichzelf met de herontwikkeling van de Middenboulevard op de kaart zowel in de Metropoolregio Amsterdam als op internationaal gebied. Deze structuurvisie staat op www.zandvoort.nl