Gemeente Vlaardingen


Certificaten voor allochtone vrouwen na volgen milieucursus

30 september 2009

Een groep Vlaardingse vrouwen van allochtone afkomst heeft de cursus Dat levert wat op! met goed gevolg doorlopen. Wethouder Anny Attema (o.a. voor Sociale Zaken en Werk) en wethouder Jan Robberegt (o.a. voor Milieu) overhandigden de cursisten certificaten tijdens een feestelijke afsluiting van de laatste cursusdag op woensdag 30 september 2009.

Tijdens de cursus hebben de cursisten veel geleerd over milieu- en energiebesparing. Allerlei praktische tips over zorgvuldig omgaan met het energie- en waterverbruik in en om het huis zijn de revue gepasseerd. Ook hebben de vrouwen informatie gekregen over het ophalen en scheiden van afval in Vlaardingen. Bovendien zijn de cursisten van Dat levert wat op! opgeleid tot enthousiaste coaches, die de cursus aan andere mensen in hun omgeving gaan geven.

Opgeleid tot enthousiaste coaches
De gemeente en de cursisten hebben met het project Dat levert wat op! veel bereikt. Allereerst doen de allochtone Vlaardingers door het volgen van de cursus actief mee in de Nederlandse samenleving, waardoor de cursus bijdraagt aan hun inburgeringsproces. Daarnaast kunnen de cursisten door het krijgen van nuttige informatie over milieu- en energiebesparing een gezond milieu bevorderen. Ook kunnen ze zelf geld besparen. En als coaches gaan ze mensen in hun omgeving informeren over milieu- en energiebesparing.

Certificaat voor zeven deelneemsters
De cursus startte in april met acht Vlaardingse vrouwen, van Somalische, Koerdische, Turkse en Marokkaanse afkomst. Zes vrouwen hebben de cursus met goed gevolg doorlopen. Een vrouw moest door omstandigheden enkele bijeenkomsten missen, maar zij heeft toch een certificaat gekregen onder voorbehoud. Deze vrouw bleek bijzonder gemotiveerd en had thuis de cursusmap uitgebreid bestudeerd. De cursustrainer zal haar nog verder bijspijkeren, zodat ze ook als coach aan de slag kan.

Milieuvriendelijk cadeaupakket
Tijdens de feestelijke afsluiting van Dat levert wat op! kregen dus zeven vrouwen een certificaat, een bloemetje én een milieuvriendelijk cadeaupakket (waaronder een spaarlamp, fietskaart en fietszadelhoesje).

Foto's: Fotopersbureau Roel Dijkstra