SGP


30 - 09 - 09 | Geen dichte deuren Afghanistan

Geen dichte deuren Afghanistan

De SGP stoort zich aan de losse flodders van verschillende ministers over voortzetting van de Nederlandse missie in Afghanistan. Raar is dat, al was het maar omdat dit niet past bij het beeld van dit kabinet dat het liefst besluiten uitstelt of commissies instelt. Over uitgerekend dit precaire onderwerp lijken ministers te staan popelen om wél, en reeds nu een besluit te nemen. De SGP vindt het nog te vroeg om op dit moment al te besluiten over een eventuele voortzetting van de missie. Hoe dan ook, de SGP doet de deur niet dicht voor een afgeslankte missie in een rustiger provincie.
---

Afghanistan
30 september 2009
Van der Staaij

Kies
Voorzitter. De Nederlandse missie in Afghanistan is een gevaarlijke en ingrijpende missie, die verschillende levens van Nederlandse militairen heeft geëist. Niet voor niets is er lang en zorgvuldig gedebatteerd over wel of niet deelname aan deze missie. In die zin is het eenvoudigweg niet kies om over een mogelijke verlenging van deze missie te spreken in de vorm van proefballonnetjes. Dat past niet bij zoân zware missie, die diep ingrijpt in de levens van militairen. Het kabinet komt met een helder besluit over onze inzet nà 2010 in Afghanistan óf de lippen blijven op elkaar. Daar tussenin ligt niks.

De SGP-fractie heeft zich daarom gestoord aan het feit dat diverse ministers â Verhagen, Van Middelkoop, Bos â een serie vage schoten voor de boeg hebben gelost over het vervolg van de missie. Zo zeer zelfs, dat premier Balkenende voor draaiende cameraâs in New York zijn ministers moest bezweren om niet langer via de media te redetwisten over de missie in Afghanistan. Een opmerkelijke gang van zaken. Doorgaans grijpt dit kabinet iedere gelegenheid aan om besluitvorming weg te duwen of onder te brengen bij een commissie, maar in dit geval lijkt het of er door de ministers niet gewacht kan worden met het nemen van een besluit voor de periode na 2010. Dit kan zo niet. Dit getuigt van onzorgvuldigheid en geeft onzekerheid onder onze militairen. Zal het kabinet vanaf nu méér wijsheid betrachten?

Voorzitter. In de brief van de minister blijkt ondubbelzinnig de grote hoop van internationale partners op een voortzetting van de Nederlandse bijdrage in Afghanistan. Moet ik daaruit opmaken, dat de NAVO naar alle waarschijnlijkheid zeker zal komen met een nieuw verzoek aan Nederland? Is de minister er absoluut van overtuigd, dat de NAVO er alles aan doet om een opvolger te vinden voor Nederland in 2010?

Minister Van Middelkoop gaf tijdens een spoeddebat met de Kamer januari 2009 aan, dat er eind 2010 geen enkele Nederlandse militair in Uruzgan meer zal zijn. In de brief van minister Verhagen lees ik dit niet letterlijk terug. Wordt de optie opengehouden, dat Nederland na 2010 een bijdrage levert in Uruzgan of niet?

Nederland kent inmiddels een intensieve betrokkenheid bij Afghanistan. Nu er volop gesproken en gespeculeerd wordt over een langer verblijf in Afghanistan, rijst de vraag wanneer het kabinet daarover helderheid biedt. Wanneer besluit het kabinet over een mogelijke Nederlandse militaire inzet nà 2010 in Afghanistan, waar of hoe dan ook?

Tot slot. Mijn fractie heeft er geen behoefte aan om nu al deuren open te zetten of dicht te gooien. De SGP wil er in ieder geval geen misverstand over laten bestaan dat Nederland niet meer op het huidige schaalniveau (leidende militaire verantwoordelijkheid in Uruzgan) een nieuwe verlenging moet aangaan; dat zou de capaciteit van Defensie overvragen. Nederland heeft haar portie wat dat betreft royaal geleverd, in het gevaarlijkste deel van Afghanistan. Dat laat onverlet, dat zich omstandigheden kunnen voordoen waarbij Nederland in een sterk afgeslankte vorm in bijvoorbeeld een rustiger provincie een zekere bijdrage levert. Daarvoor gooien wij de deur niet op slot. Uitgangspunt blijft echter, dat een ander land het stokje overneemt. Uit dien hoofde is het niet raadzaam om openlijk te speculeren over verlenging. Dat moet ook minister Verhagen als geen ander weten.