FNV

30-9-2009

FNV verbijsterd over wegblijven werkgevers

De FNV is verbijsterd en woedend over het onaangekondigd wegblijven van de werkgevers bij de laatste besprekingen in de SER, die moesten leiden tot een akkoord over de AOW. FNV-voorzitter Agnes Jongerius luchtte hierover haar hart in de media: "De werkgevers hebben niet eens het fatsoen gehad naar het gebouw van de SER te komen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Als de voorzitter van de SER je uitnodigt, blijf je niet in je eigen gebouw zitten."

Er waren nog grote verschillen tussen de voorstellen van de drie vakcentrales en de werkgevers om te komen tot een alternatief voor de kabinetplannen om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Maar juist dan is het onbestaanbaar niet de laatste kans aan te grijpen om in elk geval te proberen er toch nog samen uit te komen.

Onbegrijpelijk Het verwijt van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes dat de bonden `absoluut geen bereidheid toonden om te bewegen' is al even onbegrijpelijk. In het gezamenlijke plan van de drie vakcentrales is voorgesteld mensen de mogelijkheid te geven hun AOW vrijwillig later dan op 65 jaar te laten ingaan, zelfs tot hun 70ste jaar. Die uitkering zou dan hoger uitkomen, waardoor langer doorwerken wordt gestimuleerd. Hoewel de AOW-uitkering voor 65-jarigen in het plan minstens gelijk zou blijven, zou de door het kabinet gewenste bezuiniging van vier miljard euro per jaar toch gehaald worden.

De FNV had de afgelopen maanden ook tal van andere alternatieven aangedragen, zoals het aftoppen van de hypotheekrenteaftrek voor dure huizen (het populairst onder de achterban). Over die alternatieven wilden de werkgevers niet eens praten.

Verbolgen Ook de voorzitters van de vakcentrales CNV en MHP reageerden verbolgen op de zeer ongebruikelijke actie van de werkgevers. De SER is immers het symbool bij uitstek van het poldermodel, waarbij de sociale partners altijd tot het uiterste gaan om tot overeenstemming te komen. Het kabinet had de SER tot 1 oktober de tijd gegeven met een eigen voorstel te komen.

65-minuten-acties De FNV maakt zich nu op voor grote acties tegen de verhoging van de AOW-leeftijd, om het kabinet duidelijk te maken dat de samenleving dit niet accepteert. Volgende week woensdag 7 oktober, de internationale actiedag voor Decent Work, wordt aangegrepen voor zogeheten 65-minuten-acties in het hele land. Werknemers pauzeren dan 65 minuten, van 11.55 uur tot 13.00 uur. Op veel plaatsen worden dan speciale bijeenkomsten gehouden. De FNV roept iedereen op daaraan mee te doen en om te komen met eigen actieplannen.

FNV actiesite: De AOW werkt prima zo. Dus: 65 jaar? Klaar! http://www.fnv.nl/defnv/crisis_te_lijf/acties/