GroenLinks Rotterdam
P E R S B E R I C H T

GroenLinks: 'Desnoods naar de rechter om A13/16'

GroenLinks Rotterdam zal 'desnoods naar de rechter stappen' als de minister de plannen voor de aanleg van de A13/16 doorzet. Volgens raadslid Arno Bonte lost de weg geen problemen op en zorgt de aanleg voor een 'vernietiging van het weinige groen dat Rotterdam nog heeft'.

Het tracé van de nieuwe snelweg doorsnijdt het Lage Bergse Bos en het natuurgebied de Vlinderstrik. Rijkswaterstaat weigert tot nu toe extra geld uit te trekken om de weg op die plaatsen te ondertunnelen. Het Lage Bergse Bos is bij veel Rotterdammers geliefd als recreatiegebied en volgens GroenLinks is het ook het leefgebied van de met uitsterven bedreigde ruige dwergvleermuis.

Op verschillende plekken langs het tracé komen volgens Bonte dieren voor die op de beschermde rode lijst staan, zoals de boomvalk, watervleermuis, wielewaal, groene specht, matkop, ransuil en de koekoek. Ook beschermde soorten als de modderkruiper, bittervoorn en de platte schijfhoorn dreigen het onderspit te delven, doordat de watergangen waarin deze dieren leven verdwijnen.

Wat Bonte het meest steekt is dat de aanleg van de weg verkocht wordt met het argument dat de luchtkwaliteit in de woonwijk Overschie er door opknapt. "Uit berekeningen van Rijkswaterstaat zelf blijkt echter dat de hoeveelheid verkeer door Overschie binnen een paar jaar weer op het oude niveau is. Overschie schiet er dus niks mee op, terwijl de bewoners in Ommoord, Hillegersberg en Schiebroek in de herrie en stank komen te zitten."

Samen met de GroenLinks-fracties in de deelgemeenten waar de weg doorheenkomt, dient Bonte morgen een officiele zienswijze in bij minister Eurlings. De GroenLinksers bepleiten maatregelen om de verkeersoverlast bij Overschie te beperken en om de A13/16 te ondertunnelen op alle plaatsen waar de weg natuur- en woongebieden passeert. "Als de minister niet zorgt voor een goede inpassing, dan stappen we desnoods naar de rechter om de aanleg tegen te houden."

---


GroenLinks Rotterdam