Haven Amsterdam

Samen investeren in een slimme haven met het Duurzaamheid- én Innovatiefonds Haven Amsterdam (DIHA)

30 september 2009

Vanaf vandaag kunnen bedrijven in het Noordzeekanaalgebied subsidie krijgen uit een speciaal fonds voor duurzame ontwikkeling: het Duurzaamheid- én Innovatiefonds Haven Amsterdam (DIHA). Op 30 september heeft de Amsterdamse gemeenteraad ingestemd met het fonds. Havenbedrijf Haven Amsterdam stelt jaarlijks 2 miljoen euro subsidie beschikbaar en verwacht al in het aanloopjaar 2009 voor ongeveer 1,5 miljoen euro subsidie te kunnen toekennen.

Duurzame groei

Zeehavens Amsterdam (de samenwerkende havengebieden van Velsen, Beverwijk, Zaanstad en Amsterdam) wil in 2020 behoren tot de meest duurzame havens van Europa. Dat is het uitgangspunt van de havenvisie 2008-2020 Slimme Haven. Haven Amsterdam ziet duurzaam ondernemen als belangrijke voorwaarde voor een havengebied dat banen en inkomsten oplevert, zuinig omgaat met de ruimte en het milieu én aantrekkelijk is voor de omgeving.

Havendirecteur Dertje Meijer: Duurzame ontwikkeling wordt een steeds krachtiger onderscheidend kenmerk, voor onszelf en voor bedrijven. Dat betekent: nóg inventiever en efficiënter werken. Daarvoor zijn kennis, creativiteit en goede samenwerking noodzakelijk. Het fonds daagt ondernemers in het Noordzeekanaalgebied uit om innovatieve concepten te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor efficiënter ruimtegebruik, minder hinder-technieken bij op- en overslag, hergebruik van afvalstoffen en logistieke systemen die het aantal vervoersbewegingen verminderen. Onder het motto Samen investeren in een slimme haven biedt het fonds financiële steun voor vernieuwende, duurzame bedrijvigheid in het havengebied. Ik verheug me enorm op de projecten die gaan komen.

Subsidie

Subsidie is mogelijk voor nieuwe projecten die zijn gericht op betere producten, processen of diensten. De projecten mogen maximaal 2 jaar lopen. De subsidie bedraagt 37,5% met een maximum van 200.000. Subsidiabel zijn kosten van materialen, gebruik van apparatuur en inhuur van derden. Aanvragen kunnen worden gedaan door individuele bedrijven of samenwerkingsverbanden van bedrijven. Dat kan in twee tenders: jaarlijks van 1 oktober tot 1 december en van 1 april tot 1 juni. De projecten moeten plaatsvinden in het gebied van Zeehavens Amsterdam. Binnen 16 weken na sluiting van de tender wordt over de aanvragen besloten.

Daarnaast kan vanaf 1 oktober het hele jaar door maximaal 40.000,- worden aangevraagd voor onderzoeken naar de technische en economische haalbaarheid van projecten. Ook voor deze haalbaarheidsonderzoeken is het subsidiepercentage 37,5 procent. Deze projecten mogen maximaal één jaar duren.

Amsterdam bouwt samen met bedrijven aan een economische sterke en duurzame haven. Haven Amsterdam moet in 2020 een van de meest duurzame havens van Europa zijn.

Meer informatie?

* Saskia Roeda, persvoorlichter Haven Amsterdam: (020) 523 48 75
* Meer informatie is te vinden op www.portofamsterdam.nl/DIHA (ook voor alle regelingen, documenten en formulieren)
* Voor advies op maat over aanvraagprocedures en projecten: diha@portofamsterdam.nl