ABVAKABO FNV

Geen nieuwe cao gemeenten

Terwijl de gemeenten tot tenminste 2011 door het rijk volledig worden gecompenseerd voor de loonstijgingen in het land (1,5 procent), weigeren zij dit uit te keren aan de ambtenaren. In plaats hiervan stellen ze voor, na 5 maanden onderhandelen, om twee jaar lang de nullijn te houden. Ze bieden slechts een schamele eenmalige uitkering.

De bonden hebben dit ondermaatse bod afgewezen. Dit omdat het zou betekenen dat de gemeenteambtenaren, gelet op de loonontwikkeling in de markt, nog verder op achterstand worden gezet. Helemaal onbegrijpelijk is dit wanneer je ziet dat gemeenten steeds vaker extern personeel inhuren. Personeel dat twee tot drie maal zo duur is als ambtenaren in eigen dienst.

Afspraken leken wel mogelijk te zijn op het gebied van werkzekerheid, loopbaanbeleid en levensfasebeleid. Maar de werkgevers waren niet bereid om een fatsoenlijke reiskostenregeling af te spreken of ambtenaren het recht te geven om door te werken na hun 65-ste.

Gezien de crisis waren de bonden tot nu toe bereid om loonmatiging tot koopkrachtbehoud te accepteren. De vraag is nu of de achterban zich nog langer hierin kan vinden.

De bonden gaan nu eerst in overleg met hun achterban. 30-09-2009