Eerste handelsplatform voor niet-gereguleerde emissiekredieten aangekondigd 30/09/2009 21:18

PR Newswire

HONGKONG, September 30 /PRNewswire/ --

- Ierse investeringsbank en CITIC GROUP starten een joint venture op

Carbon Bank Ireland, Ltd., een Ierse investeringsbank heeft vandaag aangekondigd dat een joint venture-overeenkomst werd afgesloten met het Chinese financiële conglomeraat, CITIC GROUP, om een handelsplatform in werking te stellen voor niet-gereguleerde emissiekredieten (VERs). Deze zullen gegenereerd worden door bedrijven die hun koolstofuitstoot in de Volksrepubliek China wensen te verminderen.

Dit platform zal in de Volksrepubliek China de eerste in zijn soort zijn die niet-gereguleerde emissiekredieten verzamelt van zowel privé- als overheidsbedrijven en ze over de hele wereld verkoopt. Op dit moment gaan er vele Chinese ondernemingen de groene toer op, waaronder de zuivelsector (digereerovens voor runderen), de cementindustrie (faciliteiten voor warmte-krachtkoppeling) en stedelijke stortplaatsen (biogasprojecten).

Het nieuwe bedrijf, CIAM - PURESKY CARBON TRADING LTD., zal ook consultancydiensten aanbieden aan Chinese bedrijven die de groene toer willen opgaan en zullen hulp aanbieden bij de verwerving van financiering voor zowel mechanismes voor schone ontwikkeling onder het Kyoto-protocol als projecten voor schone technologie die niet onder het Kyoto-protocol vallen. Het bedrijf heeft kantoren in Shenzhen en Hongkong.

"Het is ons doel het leeuwendeel van de opkomende VER-markt in China in handen te krijgen," vertelde Chen Geduo, de directeur van het bedrijf, donderdag op de ondertekeningsceremonie in Peking. De oprichting van de joint venture met CITIC volgt op de uitvoering van een samenwerkingsovereenkomst tussen Carbon Bank Ireland en de Centrale Overheidscommissie voor Nationale Ontwikkeling en Hervorming waarin staat dat de ontwikkelingsmechanismes in de Volksrepubliek China verder schoon moeten worden gemaakt.

"Deze joint venture is weer maar eens een teken van China haar verbintenis aan groene energie en van de uitvoering van haar belofte om een groot deel van de globale broeikasgasreductie in te brengen," aldus Bill McCann, Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Ierse bedrijf.


*Niet-gereguleerde emissiekredieten stellen een verhandelbaar krediet voor voor elke ton koolstofdioxide die niet uitgezonden wordt naar de atmosfeer. In het geval van een zuivelbedrijf, bv., wordt de methaan uit de afvoervloeistoffen van runderen bijeengebracht, bewaard en verbrand om schone elektrische energie te produceren.

Carbon Bank Ireland (CBI) is een privébedrijf gevestigd in Ierland. Onze hoofdmissie is investeren in mechanismes voor schone ontwikkeling (CDM) in de Volksrepubliek China alsook in andere landen die gecertificeerde emissiereductiekredieten zullen voortbrengen met de bedoeling gecertificeerde emissiereductiekredieten te creëren die verhandelbaar zijn in de Europese Unie.