Ingezonden persbericht

Persbericht september 2009

Jubileumvoorstelling Introdans Ensemble voor de Jeugd
Het beste van 20 jaar dans voor de jeugd in
ZWART OP WIT

Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum presenteert Introdans Ensemble voor de Jeugd een voorstelling met 'the best of'. Naast topwerken uit het repertoire van internationaal beroemde choreografen als Paul Lightfoot & Sol León en William Forsythe bevat dit programma ook het energieke werk van Robert Battle en het humoristische van Fernando Melo. Na de pauze volgt een spetterende finale in een zwart wit decor: In the Future van Hans van Manen waarbij de flitsende bewegingen extra worden versterkt door de fel rood/groene kostuums. ZWART OP WIT verenigt alle aantrekkelijke elementen van het aanlokkelijke repertoire van Introdans Ensemble voor de Jeugd. Puur genieten van topdans, voor jong en oud(er) vanaf 8 jaar.

Première: 3 oktober 2009 | Speelperiode: tot en met 12 februari 2010
Promenade Robert Battle | Double/Single William Forsythe | Susto Paul Lightfoot & Sol León |
In the Future Hans van Manen | Bate Fernando Melo - Nederlandse première | nieuwe creatie Fernando Melo - wereldpremière (volgorde nog niet bekend)

Choreograaf Robert Battle oogstte al veel succes met zijn werk. Met zijn Battleworks Dance Company brengt hij sterk ritmische dans. Bij Introdans beleefde Battle in 2004 zijn Europese première.
De choreografieën van William Forsythe en zijn gezelschap genieten wereldwijd succes en met zijn werken heeft hij al vele prestigieuze prijzen gewonnen.
Paul Lightfoot & Sol León werden na hun danscarrière huischoreograaf bij Nederlands Dans Theater en maken uitstapjes naar andere gezelschappen. Gezamenlijk hebben ze nu ruim 30 werken op hun repertoire.
Hans van Manen is Nederlands beroemdste meester-choreograaf. Zijn oeuvre telt thans meer dan 120 balletten, allen met zijn onmiskenbare signatuur. Helderheid in structuur en geraffineerde eenvoud zijn de elementen in zijn werk die hem de naam 'Mondriaan van de dans' opleverde.
Na zijn opleiding in Rio de Janeiro en Wenen begon de jonge choreograaf Fernando Melo zijn danscarrière bij de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf. Sinds 2004 danst hij bij Göteborgsoperans Ballet in Zweden en heeft hij als choreograaf al diverse succesvolle werken gemaakt in Zweden en Duitsland.

Introdans danst als nooit te voren
Sinds 1971 is Introdans uitgegroeid tot een topdansgezelschap. Met een gezonde ambitie blijft het gezelschap trouw aan zijn missie om de danskunst op hoog niveau te presenteren voor een breed publiek. Vanaf 2009 is Introdans onderdeel van de basisinfrastructuur van het ministerie van OCW. De twee danseresensembles tonen met de Canon van IntrodansTM een gevarieerd en aantrekkelijk modern balletrepertoire. Als stadsgezelschap van Arnhem danst het gezelschap in de Nederlandse theaters en reist wereldwijd: beide ensembles zijn veelvuldig te gast op internationale podia. H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden is Beschermvrouwe van Introdans.



Ingezonden persbericht